Πρεμιέρα για τη β' αξιολόγηση: Αγώνας για εργασιακά, φορολογικά και "κόκκινα" δάνεια

Σάρκα και οστά λαμβάνει σήμερα το κύριο πιάτο της β’ αξιολόγησης μεταξύ οικονομικού επιτελίου και θεσμών με βασικό θέμα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Στην ατζέντα της ημέρας βρίσκονται επίσης, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Πρακτικά οι σημερινές επαφές αναμένεται θα δώσουν το στίγμα για το εάν βγαίνουν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η κυβέρνηση: κλείσιμο β’ αξιολόγησης το Νοέμβριο και συζήτηση για τα μέτρα που αφορούν στο χρέος στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, εκκρεμότητα που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έκλεισε καθιστώντας εφικτή τη σύνταξη της θετικής εισήγησης από την πλευρά των Θεσμών προς το EWG για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση στο διοικητικό συμβούλιο του ESM που συνεδριάζει την Τρίτη. Μάλιστα το Eurogroup ζήτησε να παρουσιαστούν τα στοιχεία από την πορεία της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί από το EWG ότι οι πληρωμές έχουν γίνει καθώς και ότι δεν παράγονται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από φορείς του Δημοσίου.

Στη συνάντηση της Παρασκευής συζητήθηκε επίσης και το θέμα του Υπερταμείου, όπου συμφωνήθηκε το εποπτικό συμβούλιο να ορίσει σύμβουλο από την αγορά για τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης και short list υποψηφίων προκειμένου να γίνει η επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σήμερα η βεντάλια ανοίγει από νωρίς. Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί το πρώτο ραντεβού για μια επισκόπηση της κατάστασης με συμμετοχή των Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη.

Αμέσως μετά σειρά παίρνουν:

12:00- 13:00: Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).
14:00- 15:30: Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).
15:30-17:00: Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).
17:30- 19:00: Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).