Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η εμμονή με τα σύνορα και ο υπαινιγμός για τη Θεσσαλονίκη

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έφθασε στο σημείο να κάνει έμμεσες αναφορές ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας το Σάββατο στην Προύσα, ο “σουλτάνος” επεσήμανε πως τα σύνορα της Τουρκίας ψαλιδίστηκαν από 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μόλις 780 χιλιάδες.

«Δεν αποδεχθήκαμε τα σύνορα αυτά ελαφρά τη καρδία. Ας μη λησμονούμε πως ακόμη και εδάφη στα οποία γεννήθηκαν ηγετικές μορφές που ίδρυσαν τη Δημοκρατία μας αφέθηκαν εκτός των συνόρων του νέου κράτους», είπε ο Ερντογάν, κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας του, με τις αναφορές του σε “χαμένα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπλήρωσε πως «ακόμη κι αν αυτό βαραίνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν στα σύνορα έγιναν καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόταν στην Μοσούλη, η οποία ανήκει στο Ιράκ και κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με τη δήλωση αυτή ο Ερντογάν απάντησε στον Πρωθυπουργό του Ιράκ, ο οποίος απέρριψε αίτημα της Άγκυρας να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στη διεθνή δύναμη απομάκρυνσης των τζιχαντιστών του ISIS από την Μοσούλη, κίνηση στην οποία προέβη ο Ερντογάν, θεωρώντας ότι η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Μοσούλη βρίσκεται ακόμη εντός της σφαίρας επιρροής της Τουρκίας.