Η έκδοση από την Attica Bank (Τράπεζα Αττικής) ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου αυτή να αντλήσει ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA, είναι αρνητική για το αξιόχρεό της, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του (Moody’s Credit Outlook).
«Την περασμένη Δευτέρα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε το αίτημα της Attica Bank να εκδώσει και διακρατήσει ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου, ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματός της ομολόγων σε ευρώ, με βάση τον πυλώνα 2 του συνεχιζόμενου κρατικού προγράμματος στήριξης», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Τα ομόλογα θα είναι επιλέξιμα και μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο για την άντληση Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανάγκη της Attica Bank να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από τον ELA είναι αρνητική για το αξιόχρεό της (credit negative)».
Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του ELA από την Attica Bank έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση του ELA που κατέγραψαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, σημειώνει ο Moody’s και εκτιμά ότι η Attica θα είναι σε θέση να αντλήσει περίπου 220 εκατ. ευρώ από τον ELA, μετά το κούρεμα που επιβάλλεται σε τέτοιες εγγυήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Σε περίπτωση που η τράπεζα κάνει πλήρη χρήση του ομολόγου, εκτιμούμε ότι αυτό θα αυξήσει το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανεισμού της από τον ELA σε περίπου 1,3 δις. ευρώ (ή περίπου στο 35% του συνολικού ενεργητικού της) από 970 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο του δανεισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA μειώθηκε στα 48,9 δις. ευρώ τον Αύγουστο (ή περίπου στο 15% του συνολικού ενεργητικού του συστήματος) από 54,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.
Η Attica, αναφέρει ο Moody’s, αυξάνει τα επιλέξιμα για δανεισμό της από τον ELA ενέχυρα μετά τη σημαντική μείωση των καταθέσεων των πελατών της που ακολούθησε την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα από την ΤτΕ και την ΕΚΤ των ευρημάτων της κοινής έρευνας που έκαναν από τις 16 Μαρτίου 2016 έως τις 27 Μαΐου 2016. Οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας μειώθηκαν σε περίπου 2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από 2,1 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, σημειώνει ο οίκος, ενώ εκτιμά ότι υποχώρησαν περαιτέρω σε 1,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι εκροές κεφαλαίων έχουν τώρα περιορισθεί και ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην τράπεζα έχουν κάπως σταθεροποιηθεί», προσθέτει.