Δικαστικοί παίρνουν πίσω το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας 5ετίας

Την επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος των τελευταίων πέντε χρόνων (2011 – 2016) προς τους δικαστικούς αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η απόφαση αφορά στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων καθώς και στους συνταξιούχους του κλάδου.

Όπως αναφέρεται στην Πολυγραφημένη Υπουργική Εγκύκλιο (ΠΟΛ), η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών, για τους οποίους ισχύει έκπτωση 25% στον φόρο εισοδήματος τους καθώς επίσης και στις αποφάσεις του Μισθοδικείου στο οποίο προσέφυγαν δικαστές και οι οποίες είναι αμετάκλητες και δεσμευτικές για τη Διοίκηση.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1147/2016, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα προβούν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμες).

Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις περί παραγραφής.

Όπως γίνεται γνωστό από την ΠΟΛ, σε διάφορες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών κατατέθηκαν πολλαπλά αιτήματα δικαστικών λειτουργών οι οποίοι αιτούνται οι αποδοχές και οι συντάξεις τους να τύχουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης με αυτούς που προσέφυγαν στο Μισθοδικείο και δικαιώθηκαν.

Διαβάστε  την ΠΟΛ 1147/2016 και το ΝΟΜΟ 4174/2013