Την άποψη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική υπόθεση χαμηλά, με πρώτιστο μέλημά του να καταπνίξει τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκφράζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στο ρεπορτάζ της από το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να ξέρει καν με απόλυτη ακρίβεια τα της ελληνικής προόδου, αλλά όπως σημειώνει η FAZ, μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, αφού αλλιώς το χρέος αυτό δεν θα είναι βιώσιμο. «Αυτό το ξέρει κι ο ίδιος ο Σόιμπλε. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι’ αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
«Έκρηξη» Σόιμπλε στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ
Η εφημερίδα για τη σύνοδο των υπoυργών Οικονομικών της ΕΕ καταγράφει την «έκρηξη» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που αναφέρθηκε με σταράτα λόγια στη διένεξη με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους. «Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών εξέφρασε την έκπληξή του μετά τις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.
Ο κ. Λίπτον είχε ανακόψει προηγουμένως τις προσδοκίες των χωρών της ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχει την εντύπωση, δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι ο κ. Λίπτον δεν γνωρίζει τη συμφωνία του Μαΐου μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ, πράγμα που δεν είναι «τρομερό», αφού ο κ. Λίπτον δεν είναι αρμόδιος για την Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν κατανοεί γιατί ο αναπληρωτής διευθυντής εκφέρει καν απόψεις για την Ελλάδα.
Τα προαπαιτούμενα στο άψε-σβήσε
Ως γνωστόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ερμηνεύει τη συμφωνία του Μαΐου ως εξής: η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας, θα συζητηθεί το 2018, ήτοι μετά τις γερμανικές εκλογές. Η FAZ σχολιάζει στη συνέχεια το ζήτημα με τίτλο «Ελληνική ρουτίνα».
Ένα απόσπασμα: «Παρά το ότι η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα ηχεί περίπλοκη, επί της ουσίας η Ελλάδα θα πάρει και την τελευταία υποδόση, καθώς ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη αξιολόγηση. Μα τότε γιατί πρόσφατα το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος γκρίνιαζε ότι από τα 15 προαπαιτούμενα η Αθήνα είχε εφαρμόσει μόνο τα τρία; Είναι δυνατόν να γίνουν όλα τέλεια πριν περάσουν καν δύο εβδομάδες;»
Ο Γερμανός σχολιαστής πιστεύει ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι διπλή: «Από τη μια η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο μαύρη, όσο την παρουσίαζε το οικονομικό συμβούλιο του CDU. Αλλά ούτε τώρα είναι τόσο άψογη, όσο την παρουσιάζει πάλι η Κομισιόν. Πάντως η Ελλάδα έχει κάνει προόδους.»
Και τώρα η δεύτερη και πιο σημαντική απάντηση: «Οι υπουργοί δεν θέλουν να ξέρουν καν με απόλυτη ακρίβεια τα της ελληνικής προόδου. Εντέλει ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική υπόθεση χαμηλά. Το πρώτιστο μέλημά του είναι να καταπνίξει εν τω γεννάσθαι τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, αφού αλλιώς το χρέος αυτό δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτό το ξέρει κι ο ίδιος ο Σόιμπλε. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι’ αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές».