Δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί να έχει ένα ειδικό συμβουλευτικό στάτους, με περιορισμένες εξουσίες, γράφει σήμερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμες πηγές με άμεση γνώση των προτάσεων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο για περισσότερο από ένα χρόνο, το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα δεχθεί να μετάσχει στο όποιο νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικοί, χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, σημειώνει το Reuters.
«Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως οι έλεγχοι συμμόρφωσης και οικονομικής ”υγείας” κάθε τρεις μήνες», ανέφερε η μία από τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Για το πρακτορείο μια τέτοιου είδους συμμετοχή του Ταμείου θα επιτρέψει και την Κρ. Λαγκάρντ να πάει στο συμβούλιο του ΔΝΤ και να πει ”δεν παραβιάζουμε τους κανονισμούς μας” και ο Σόιμπλε, του οποίου η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο φθινόπωρο, μπορεί να πει ”κοιτάξτε, έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ”», δήλωσε η μία πηγή του πρακτορείου.
Σε κάθε περίπτωση το πρακτορείο ξεκαθαρίζει ότι η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από έναν απλό σύμβουλο και για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό συγκεκριμένων προτεινόμενων συμφωνιών και διαπραγματευτικών εγγράφων, συντονίζοντας τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την ΕΕ.
«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Πιθανότατα θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters.
Παράλληλα, σημειώνει πως «οι συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στη σύνοδο του ΔΝΤ κατέστησαν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει επίσημα. Θα παραμείνουν μέρος της Τρόικα και θα είναι σε όλες τις συζητήσεις», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει αυτό το ιδιαίτερο στάτους γράφοντας ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ γιατί πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι μία πλευρά που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.
Οι ίδιες πηγές του Reuters, σημειώνουν ότι μία συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους είναι ακόμη πιθανή, αλλά το «παράθυρο» πλέον είναι πολύ μικρή και εξαρτάται από τη γρήγορη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, οι συζητήσεις μπορεί να αναβληθούν μέχρι μετά από τις γερμανικές εκλογές, το επόμενο φθινόπωρο, καθώς η οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους θα ενοχλήσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.