Στη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα σημειώσει ανάπτυξη όχι μόνο φέτος αλλά και το 2017 και το 2018 προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν εγγυάται τίποτα ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη αν δεν προχωρήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης.
Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης η ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης ότι ο τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τον πολιτικό διάλογο τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι πρέπει να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Η κατάρρευση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσε ο Υπουργός, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, “με νέες συνθήκες” όπως είπε και τόνισε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να αναδιαρθρωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γι΄ αυτό το σκοπό, συνέχισε, μια καλή συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα για το χρέος θα είναι καλό νέο για τους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως οι ρυθμιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης μετά το 2010 δεν είναι κοντά στο να αποτρέψουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, διότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο του τραπεζικού συστήματος που θα εξυπηρετεί την οικονομία, “και αυτό θα είναι η μάχη των επόμενων ετών μέσα στην ΕΕ”, όπως υπογράμμισε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει η Αριστερά να στελεχώσει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, άλλα ολόκληρη την Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική της. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του ΤΧΣ, δηλαδή με τα σωστά στελέχη μπορούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές της Αριστεράς για την κοινωνία και μπορεί όπως είπε να γίνουν στο μέλλον αλλαγές, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου.
Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωσή τους ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στόχος η πώληση, αλλά η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ, ώστε μέρος των εσόδων να πάει στο χρέος και το υπόλοιπο σε επενδύσεις.