Το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά από μια επταετή ύφεση, όμως οι αναλυτές σημειώνουν πως η συνεχιζόμενη λιτότητα και οι «σφιχτές» πιστωτικές συνθήκες πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης, εν μέσω αβεβαιότητας για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πολλοί θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξους τους στόχους του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7% το 2017, λέγοντας πως η οικονομία εισέρχεται τώρα σε περίοδο στασιμότητας και όχι ανάπτυξης, έχοντας συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 25% από τότε που ξέσπασε η κρίση.
«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν κάποια σταθεροποίηση της οικονομίας, η «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, οι δύσκολες πιστωτικές συνθήκες και μια περιορισμένη εξωτερική ανάπτυξη αναμένεται να περιορίσουν την ανάκαμψη του 2017», σχολιάζει ο Diego Iscaro, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων IHS Global Insight. Πάντως ο κ. Iscaro προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% το επόμενο έτος.
Όπως αναφέρει η WSJ, τα τελευταία μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή ώστε να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης, περιλαμβάνει σημαντική αύξηση στις εισφορές, υψηλότερους φόρους καυσίμων και τέλος στους λογαριασμούς τηλεφωνίας, ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ίσως ψηφιστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας.
Για να «χρυσώσει το χάπι», η Ελλάδα θέλει να δείξει πως υπάρχει στο τραπέζι κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους, με αξιωματούχους στην Αθήνα να υποστηρίζουν πως αναμένουν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις των δανειστών και πως τους επόμενους μήνες μπορεί να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για το χρέος. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος, σημειώνει η WSJ, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των οικονομικών επιδόσεων της χώρας, αλλά και στο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές.