Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και αρχικά σχεδιαζόταν να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, τελικά αποφασίστηκε αυτή να περιορισθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, και πάντως εντός του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (1,75% του ΑΕΠ).
Το προσχέδιο θα προβλέπει, επίσης, τη χορήγηση ποσού 670 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεκταθεί από την 1.1.2017 σε όλους τους νομούς της χώρας και θα καλύψει συνολικά 267.000 αδύναμα νοικοκυριά.
Από 1η Ιανουαρίου 2017, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη (από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ) ενώ ενεργοποιείται και το ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία. Σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) επιβάλλεται ειδικό τέλος, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.
Το επόμενο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους αναμένεται από την 1η Ιουλίου 2017, οπότε επιβάλλεται ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος) αλλά και ο φόρος 2-4 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή καφέ. Εκτιμάται ότι σημαντική ώθηση στα δημοσιονομικά θα δώσει και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Το προσχέδιο προσβλέπει σε ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017, που αποτελεί ένα στόχο ιδιαίτερα φιλόδοξο δεδομένου ότι φέτος το ΑΕΠ θα σημειώνει κάμψη 0,3% (0,7% ήταν η αρχική εκτίμηση).
Τα νέα φορολογικά μέτρα
1. Πετρέλαιο Θέρμανσης: Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2016. Ο φόρος πρόκειται να αυξηθεί κατά 5 λεπτά του ευρώ προκαλώντας αύξηση της λιανικής τιμής μαζί με τον ΦΠΑ κατά 6 έως 7 λεπτά.
2. Πετρέλαιο κίνησης Αγροτών: Από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Η αύξηση θα είναι της τάξης των 13 λεπτών του ευρώ.
3. Βενζίνη: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα καύσιμα. Η βενζίνη κατά 3-4 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 8-9 λεπτά και το υγραέριο κατά 6-7 λεπτά.
4. Καπνικά-Τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης έως 1 ευρώ το πακέτο.
5. Καφές: Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Πιο συγκεκριμένα, θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις έως και 15% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
6. Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
7. Σταθερή Τηλεφωνία: Από το νέο έτος θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.
8. Μερίσματα: Αυξάνεται από το νέο έτος ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
9. ΦΠΑ Νησιά: Καταργείται από την Πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, κυρίως αυτά της άγονης γραμμής.
Στην Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος για το χρέος
Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στ. Παπαδόπουλος, που διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα του χρέους. Η Αθήνα προσδοκά ότι στο περιθώριο των συζητήσεων που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον θα μπορέσει να πετύχει την προώθηση των ελληνικών θέσεων και συγκεκριμένα σύμφωνα με την “Καθημερινή”:
– Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο έλεγχος για τη δεύτερη αξιολόγηση και να μην υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τους δανειστές.
– Να ξεκινήσει και κυρίως να καταλήξει σε απτά συμπεράσματα η συζήτηση για το χρέος πριν «φύγει» το 2016.
– Να διαβεβαιώσει ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πράξει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.