EuroWorking Group: Σπριντ για τα 2,8 δισ.- Εμπόδιο οι εκκρεμότητες

Με τρεις εκκρεμότητες προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στο EuroWorking Group, όπου θα αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η λίστα θα έχει κλείσει έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, το οποίο θεωρούν “ορόσημο” για την εκταμίευση της δόσης. Την αισιοδοξία τους για θετική κατάληξη εκφράζουν πηγές των δανειστών υποστηρίζοντας ότι η λίστα των προαπαιτούμεων θα έχει πλήρως ικανοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος και η δόση θα είναι διαθέσιμη την 31η Οκτωβρίου.

Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά την επιλογή των Ελλήνων που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς το ζήτημα έχει ουσιαστικά κλείσει και το μόνο που απομένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σε εκκρεμότητα είναι το θέμα των τιμολογίων για τις ΑΠΕ, όπως επίσης και η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Αυτά τα τρία ζητήματα αλλά και τα άλλα 12 προαπαιτούμενα που υλοποιήθηκαν θα εξεταστούν στο EuroWorking Group, μαζί με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που θα δώσει η ελληνική πλευρά, για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Ο Yπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της συνάντησής του με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη, αλλά και η συζήτηση για το χρέος. Την ώρα πάντως που το θέμα του χρέους συζητιόταν στην συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαζε «στον πάγο» το ζήτημα, τονίζοντας πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους.