Ντράγκι: Δε φταίει η ΕΚΤ για τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών

Η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ευθύνεται για τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι γερμανικές τράπεζες, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, κάνοντας έμμεση αναφορά στη Deutsche Bank.

Ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές τράπεζες που έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων, έχοντας αυξήσει την παροχή χορηγήσεων και έχοντας βελτιώσει το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ωφέλιμο και για τις τράπεζες, αλλά και για τους πελάτες τους».

Απαντώντας έμμεσα στο αίτημα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για άμεση αύξηση των επιτοκίων, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι απολύτως απαραίτητα την τρέχουσα περίοδο τόσο για να στηριχθεί η ανάπτυξη όσο και για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να κατορθώσει να φθάσει στο 2%.

Συνεχίζοντας ο ίδιος, υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΕΚΤ σημείωσε ότι «με τα μέτρα που εφαρμόζουμε, ακολουθούμε τον νόμο και φέρουμε σε πέρας με ορθό τρόπο την εντολή που μας έχει δοθεί».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε επίσης ότι “η νομισματική μας πολιτική έχει στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα επαναφέρει στο τέλος τον πληθωρισμό στο στόχο μας», προσθέτοντας τόνισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επιτρέψουμε στα μέτρα μας να δράσουν».

«Συνολικά, αποταμιευτές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και φορολογούμενοι σε όλη την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι σε καλύτερη κατάσταση εξαιτίας των δράσεων μας, σήμερα και αύριο» υπογράμμισε ο Ντράγκι.

«Για να αποκομίσουμε τα πλήρη οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής, πρέπει να συνεισφέρουν πιο αποφασιστικά και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.