"Πόλεμος" με τον χρόνο για τα μέτρα - Πιέζει το Βερολίνο

Την ώρα που το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, το Βερολίνο διαμηνύει στην Ελλάδα ότι σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος προκαλώντας ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή από τη γερμανική Κυβέρνηση, ανέφερε στα “Νέα” ότι η χώρα μας “συνεχίζει να προχωρά αργά και συχνά λείπουν οι προτεραιότητες που προωθούν την οικονομία της. Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς τις ίδιες συζητήσεις. Εκείνο που συχνά λείπει είναι η στοχευμένη δουλειά πάνω σε συγκεκριμένα έργα.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει έναν ακόμη “πονοκέφαλο”, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα σταματά από τον Ιανουάριο του 2017.

«Ισχύει η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016. Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δύσκολο να φανταστώ εκταμίευση δόσης τον επόμενο χρόνο», τόνισε η κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι εταίροι εξέφρασαν την ανησυχία τους στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία: «το καλοκαίρι τελείωσε, είναι ώρα για δουλειά», καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων. Σημειώνεται ότι το χρονικό όριο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, είναι το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Τι θα γίνει με το χρέος

Παρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, η απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Μάιο είναι σαφής για τη ρύθμισή του μέχρι το 2018.

Ο Πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι αν κριθεί απαραίτητο, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθούν το 2018 υπό την προϋπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Θα “παγώσει” η χρηματοδότηση;

Στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ότι βασικός στόχος είναι η επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς το τέλος του έτους, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Αν το ΔΝΤ κρίνει τελικά ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, παύει κάθε χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Καθώς η χώρα μας δεν είναι το κεντρικό ζήτημα της Ευρώπης, στην περίπτωση που σταματήσει η χρηματοδότηση, η έξοδος στις αγορές θα φαντάζει ακόμα πιο μακρινός στόχος. Σημειώνεται άλλωστε ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για εκλογές, με αποτέλεσμα μια συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα να ξεκινήσει μετά από τον Σεπτέμβριο του 2017, την ώρα που η χώρα μας θα έπρεπε κανονικά να βγαίνει από το τρίτο μνημόνιο και όχι να συζητά για ένα τέταρτο.