Κατρούγκαλος: Με βάση το συντάξιμο ποσό γίνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Με βάση το συντάξιμο ποσό και τις συντάξιμες αποδοχές γίνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν κόβονται επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι από 1.300 ευρώ και κάτω.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως εάν έχουν γίνει περικοπές σε τέτοιες συντάξεις είναι λάθος και θα διορθωθεί και υπογράμμισε ότι με αυτή τη ρύθμιση μοιράζονται δίκαια τα χρήματα που υπάρχουν για το ασφαλιστικό, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Παράλληλα επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως μόλις το 10% των συνταξιούχων θίγεται με τις περικοπές που έγιναν και πρόσθεσε ότι η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ, αφού καλύπτεται το όριο της φτώχειας. «Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος αναφορικά με το «μαχαίρι» του ΕΚΑΣ από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός, μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται αυτός θα συζητηθεί» και πρόσθεσε ότι από ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση θα τεθεί το θέμα της επαναγοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε πυρά στο ΔΝΤ για «εμμονές» και «σχέδιο Πινοσέτ» καθώς το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου και τόνισε ότι «η Κυβέρνηση θα συζητήσει με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που για εμάς είναι η εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».