Βαριές "καμπάνες" για τους φοροφυγάδες - Ως και 10 χρόνια φυλάκιση

Ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν τα δύο χρόνια για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, προβλέπονται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ποινολογίου της εφορίας, όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Η -τουλάχιστον- διετής φυλάκιση, αφορά στην φοροδιαφυγή εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων (φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και Ειδικός Φόρος Ακινήτων), εφόσον ο φόρος που αναλογεί υπερβαίνει -ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος- τις 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσό φόρου ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, θα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή ως προς τον ΦΠΑ, η ποινή φυλάκισης είναι για τουλάχιστον δύο χρόνια στην περίπτωση που το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται, υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ.

Το αδίκημα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης, εφόσον το ποσό του φόρου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Η φοροδιαφυγή ως προς τον φόρο Κύκλου Εργασιών, τον φόρο Ασφαλίστρων και τον Παρακρατούμενο ή Επιρριπτόμενο φόρο, η ποινή είναι τουλάχιστον δύο χρόνια, εφόσον το ποσό είναι πάνω από 100.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης εφόσον το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Φόρος Πλοίων:

Η απόκρυψη του εν λόγω φόρου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο χρόνων, εφόσον το ποσό υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις 100.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης αν το ποσό ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Η φοροδιαφυγή ως προς τις περιπτώσεις έκδοσης – αποδοχής φορολογικών στοιχείων και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, ανεξάρτητα από την αναγραφόμενη αξία συναλλαγής.

Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός χρόνου, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο Εδώ.pdf