Στο 55% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα των μνημονίων

Στο ζενίθ είναι οι ετήσιες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Οι δαπάνες στη χώρα μας αγγίζουν το 55% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, τη στιγμή που πρώτη σε δαπάνες είναι η Φινλανδία και δεύτερη η Γαλλία, ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία, σύμφωνα με το σχετική έκθεση που δημοσιεύει το capital.gr.

ekthesi

Οι δύο χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες είναι η Ιρλανδία και η Λιθουανία, ενώ όσο αυξάνεται το ποσοστό δαπανών-ΑΕΠ ακολουθούν Λετονία, Εσθονία και Κύπρος.

Την ώρα που η φοροκαταιγίδα σαρώνει μισθωτούς και συνταξιούχους τα στοιχεία για τη μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι αυτή αυξάνεται κατά 1,5%. Όπως αναφέρει το capital.gr, το θέμα των δαπανών τέθηκε επί τάπητος σήμερα στον γύρο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές.

Ο κ. Χουλιαράκης είχε δηλώσει τον Ιούλιο στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού της Βουλής ότι είναι στόχος της κυβέρνησης να μειωθούν οι φόροι μέσω της επισκόπησης των δημοσίων δαπανών κωδικό-κωδικό. «Από τα αυξημένα έσοδα και την εξοικονόμηση πόρων θα προκύψουν φοροαπαλλαγές» είχε δεσμευτεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Πάντως και η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε όργιο κρατικής σπατάλης, δίνοντας στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή κρατικών φορέων και οργανισμών στη φετινή ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, περισσότεροι από 30 κρατικοί φορείς ή οργανισμοί συμμετέχουν στην 81η ΔΕΘ με δικό τους περίπτερο.