Το Spiegel παρουσιάζει τον "δικτάτορα" Ερντογάν - Οργισμένη η Άγκυρα

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Άγκυρα με το Der Spiegel, καθώς το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει τον Πρόεδρο της Τουρκίας ως δικτάτορα.

Στην ειδική έκδοση του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Ερντογάν φοράει γυαλιά ηλίου, είναι ανέκφραστος, ενώ στο βάθος φαίνεται το μπλε τζαμί, με τους μιναρέδες του να έχουν μετατραπεί μέσω φωτομοντάζ σε πυραύλους.

Ο τίτλος του εξωφύλλου αναφέρει ότι “Μια χώρα χάνει την ελευθερία της” και όπως είναι φυσικό η τουρκική Κυβέρνηση άσκησε αρνητική κριτική.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το τεύχος αντικατοπτρίζει «διαστρεβλωμένη και προκατειλημμένη» εικόνα της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Τανζού Μπιλγκίτς, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητικό» το εξώφυλλο, ιδίως επειδή κυκλοφόρησε τη στιγμή που η Τουρκία γιόρταζε το μουσουλμανικό Εΐντ αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας). Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιοδικό επιδίωξε να μεταφέρει «μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ επίσης».

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία “συγκρούεται” με το Der Spiegel. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο των σχέσεών τους και ειδικά από τότε που το γερμανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την απόφαση που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες κορυφώθηκε με τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας ότι θα αναστείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου (λίγες ημέρες μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα) η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, όταν οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν στον Ερντογάν να μιλήσει “ζωντανά” μέσω βίντεο, σε διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία.