Έξι εταιρείες έχουν κάνει αίτηση για άδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Ακόμη και την αποβολή από το μετοχικό σχήμα «μη συνεργάσιμων μετόχων» εταιρειών που τελούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης δανείου προβλέπει το νέο καθεστώς που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδας. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την πρώτη αξιολόγηση, όπως κατέδειξε και το σημερινό ραντεβού με το κουαρτέτο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με ανώτερες πηγές της ΤτΕ, τουλάχιστον έξι εταιρείες έχουν κάνει αίτηση για άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων και αναμένεται τα αιτήματά τους να εγκριθούν.

Το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, θα τεθεί επί τάπητος με το κουαρτέτο την Πέμπτη και την Παρασκευή, με κομβικό άξονα την εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια, το πλαίσιο της οποίας θα είναι αυστηρό, προβλέποντας ως και «αποβολή» ενός μη συνεργάσιμου μετόχου από εταιρεία που έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης.

«Δύσκολο έως αδύνατο» χαρακτήρισε παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις να προβλέπουν και κούρεμα κεφαλαίου προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. Μάλιστα η ίδια πηγή σημείωνε ότι ένα από τα θέματα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές είναι η νομική κάλυψη (σ.σ. ασυλία) των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράφουν ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.