Ανάπτυξη 2,7% έως τον Ιούνιο του 2017 προβλέπει ο Σταθάκης

Στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,7% έως τον Ιούνιο του 2017 προέβη ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, o κ. Σταθάκης δήλωσε πως το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε άνοδος 0,2% και πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ανοδικό. Παράλληλα παρατήρησε ότι το τέταρτο τρίμηνο είναι κρίσιμο και προέβλεψε ότι σε περίπτωση που και αυτό έχει θετικό πρόσημο, «τότε με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει στην ανάπτυξη.Γι’ αυτό η κυβέρνηση σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που γυρίζει η οικονομία».

Ο Υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις με τις εξαγωγές, τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης και άλλους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία γυρίζει. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης. Επίσης ξεκαθάρισε ότι στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση δεν έχει θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε όρους και κανόνες, και ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες ενώ για τα πρόσωπα που θα στελεχώοσυν τις διοικήσεις των τραπεζών εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι σύντομα θα οριστούν. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι πλέον οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδυάζεται και με το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα εργαλεία και η Τράπεζα της Ελλάδας είναι πλέον αρμόδια για να δώσει τις άδειες στις εταιρείες που θα τα διαχειρίζονται. Καταλήγοντας επεσήμανε ότι για τη δεύτερη αξιολόγηση εκκρεμεί η ρύθμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.