Περίπου δύο ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους των δανειστών (εκτός της Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ που έρχεται απόψε στην Αθήνα), για τον δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης ήταν οι αποκρατικοποιήσεις, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου.
Από τις συνομιλίες της Δευτέρας δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι σημερινές επαφές είχαν περισσότερο τον χαρακτήρα της “προθέρμανσης”. Το νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς έχει οριστεί για την Τρίτη στις 10:00 το πρωί, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.
Κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το ζήτημα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου “σίγουρα θα έχει κλείσει” πριν να αποχωρήσουν οι θεσμοί (που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομίας).
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι Κυβέρνηση και δανειστές συζήτησαν και για τις 8 ΔΕΚΟ που πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στο Υπερταμείο (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ), χωρίς να αποκλείεται κάποια τροποποίηση της λίστας.
Νωρίτερα, οι δανειστές είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη με θέμα τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι πρώτες επαφές με τους θεσμούς για τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων έγινε σε θετικό κλίμα.
Σημειώνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα πρέπει να “κλειδώσουν” πριν από το EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου και να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Το μήνυμα από την τελευταία άτυπη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή, ήταν ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, να αφήσει για αργότερα το θέμα του χρέους και να αφοσιωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.
Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πατήσει «γκάζι» στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων που εντάσσονται στη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, με αιχμή τα εργασιακά και τις νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως είναι η κατάργηση των μειωμένων εισφορών για αγρότες, νέους επιστήμονες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.
Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων μέτρων, η Κυβέρνηση έχει εκπληρώσει μόνο δύο από τα 15. Πρόκειται για την έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και τις διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν:
1. Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Η σχετική νομοθέτηση πρέπει να γίνει τώρα και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το πολιτικό κόστος που έχει το εν λόγω μέτρο, καθώς θίγει αγρότες και νέους επιστήμονες, έχει κάνει την κυβέρνηση να το τρενάρει. Ωστόσο, οι δανειστές δηλώνουν κατηγορηματικά πως τα προαπαιτούμενα δεν αλλάζουν και πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.
2. Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
3. Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από γαλλικές πηγές, για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, που στην ουσία θα κινεί τα νήματα ελέγχοντας το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προαλείφεται ένας… καθαρόαιμος Γάλλος τεχνοκράτης, ο Ζακ Λε Παπ. Πρώην δεξί χέρι της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ. Λε Παπ έχει τα κατάλληλα «διαπιστευτήρια» για τη θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πλαισιωθεί από έναν Ισπανό τεχνοκράτη, ενώ ανοικτή παραμένει η συζήτηση για τους τρεις Ελληνες που θα ολοκληρώσουν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου.
4. Η μεταφορά στο Κατοχικό Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).
5. Η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.
6. Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.
7. Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.
8. Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
9. Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
10. Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
11. Ο διορισμός του Συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων.
12. Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
13. Τα μέτρα και η νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.