Reuters: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα "πεθαίνουν" κάθε μέρα

Αφιέρωμα στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα κάνει το Reuters, μιλώντας με ανθρώπους που περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.

«Στη Συρία θα πεθαίναμε μία φορά. Εδώ πεθαίνουμε κάθε ημέρα», λένε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο.

Δύο δάσκαλοι από τη Συρία, ο Αμίρ και η Βααλά, ανέφεραν ότι μερικές φορές σκέφτονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους που εγκατέλειψαν, ξεκινώντας το ταξίδι στο άγνωστο.

«Ξέρω ότι στη Συρία έχουμε πόλεμο και βόμβες κάθε ημέρα. Αλλά εκεί, ο κάθε Σύρος πεθαίνει μία φορά. Εδώ, πεθαίνουμε καθημερινά. Κάθε ημέρα είναι κακή», είπε ο Αμίρ. Τους τελευταίους έξι μήνες μένει σε μια σκηνή στη Χίο, όπου μαζί με τους χιλιάδες άλλους πρόσφυγες περιμένουν την απόφαση.

«Οι συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα, όπως και στις άλλες δύο υποδομές του νησιού, χειροτέρευσαν το καλοκαίρι, καθώς ο πληθυσμός των προσφύγων έφτασε το τριπλάσιο της χωρητικότητας», αναφέρει το Reuters, κάνοντας αναφορά και στους συχνούς καβγάδες που σημειώνονται τη νύχτα.

Από την πλευρά της, η Βααλά δήλωσε ότι τόσο η ίδια, όσο και τα δύο ανήλικα παιδιά της (6 και 8 ετών) φοβούνται να βγουν από τη σκηνή τους όταν νυχτώνει, καθώς συχνά οι άνδρες μεθούν και τσακώνονται. Εκείνη και ο Αμίρ έφτασαν στην Ελλάδα στις 19 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Από τότε, τους έχουν πάρει δύο φορές συνέντευξη για την αίτηση ασύλου, αλλά δεν τους έχουν δώσει καμία πληροφορία για τη μοίρα τους, λένε. Η διαδικασία, μπορεί να πάρει εβδομάδες. «Περιμένουμε», λέει η Βααλά. «Αλλά δεν ξέρω για τι περιμένουμε».

Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας είναι ακατάλληλες για ανθρώπους, όταν στη χώρα βρίσκονται περίπου 57.000 πρόσφυγες.

«Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες για ανθρώπους, ιδιαίτερα για πρόσφυγες που είναι ευάλωτοι και έχουν πληγές από τον πόλεμο», δηλώνει στο Reuters ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για όσους βρίσκονται στη Χίο, κάθε ημέρα είναι ατελείωτη. Ο 45χρονος Νταούντ από τη Συρία είναι στο νησί τους τελευταίους 5 μήνες. Κάνει λόγο για ατέλειωτες νύχτες, με ανθρώπους που τσακώνονται, βγάζουν μαχαίρια και κλέβουν.

«Κάθε ημέρα υπάρχει μία μάχη», λέει. Μετά από τρεις συνεντεύξεις, ακόμη δεν έχει μάθει τι θα απογίνει ο ίδιος και η σύζυγός του. Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί, αν τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, απάντησε χωρίς δισταγμό. «Θα πάω στη Συρία και θα πεθάνω στη Συρία».