Σαφές μήνυμα από το Eurogroup: Εφαρμόστε τη συμφωνία - Να μη χαθεί άλλος χρόνος

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έπειτα από το σύντομο Eurogroup στη Μπρατισλάβα.

Αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε για τη χώρα μας ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων (προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ), ωστόσο σημείωσε ότι απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, κάνοντας παράλληλα λόγο για ενότητα μεταξύ των Υπουργών της Ευρωζώνης.

Συνεχίζοντας ο Ολλανδός πολιτικός ανέφερε ότι ενθάρρυνε μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς την Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με την πορεία της Ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οικονομική της ανάκαμψη, τονίζοντας πως πλέον αναπτύσσεται με παρόμοιους ρυθμούς με τις ΗΠΑ και «κάθε χρόνο μειώνεται η ανεργία».

Το μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα ήταν σαφές πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση στη Μπρατισλάβα.

Νωρίτερα, ο  Γερμανός Υπουργός Οικονομικών  προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε ότι η εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα γίνει αφού πρώτα εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε πως «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Μπαίνοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης, ο Σόιμπλε χαιρετά στρατιωτικά τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας: Η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει ακόμα

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα Πίτερ Κάζιμιρ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απομένουν πολλά περισσότερα», χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες, παρά μόνο για το πρόγραμμα των σημερινών συζητήσεων στο Eurogroup και στο Ecofin που θα ακολουθήσει.

«Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να μιλήσουμε για πολλά ανοικτά θέματα», δήλωσε ο κ. Κάζιμιρ. «Περιμένω να συζητήσουμε την κατάσταση των δαπανών. Έπειτα θα γίνει ενημέρωση για την Ελλάδα. Στην Αθήνα έχουν κάνει πολλά όμως απομένουν πολλά περισσότερα. Επίσης θα ενημερωθούμε για την Ισπανία και την Πορτογαλία και τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή».

Αναφορικά με το Ecofin, ο  Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην έμμεση επιβεβαίωση ότι ανάμεσα στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης θα είναι και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ. «Θα συζητήσουμε τη δημιουργία μίας εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα φορολογικά θέματα θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο της συνεδρίασης του Ecofin.

Ο Πίτερ Κάζιμιρ Κάζιμιρ χαιρετά τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Οι καθυστερήσεις δεν είναι καλό πράγμα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο  Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χανς Γεργκ Σέλινγκ, δήλωσε για τη χώρα μας ότι “δεν είναι καλό πράγμα οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις επόμενες δόσεις χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων».

Ντάισελμπλουμ: Κάποια χρονοδιαγράμματα δεν ήταν ρεαλιστικά – Πρέπει όμως να βιαστούμε

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάλεσε τη χώρα μας να αυξήσει τον ρυθμό προόδου και να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που απομένουν, ώστε να εκταμιευτεί η δεύτερη υποδόση των 2.8 δισ. ευρώ. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι κάποια χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν ρεαλιστικά:

«Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ’ όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με την υπόθεση της Eurostat, ο Ολλανδός πολιτικός χαρακτήρισε τη δίκη του πρώην Προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου ως «ατυχή», σημειώνοντας πως τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. «Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε» κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Περιμένω επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος

Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν παίρνοντας θέση για το ζήτημα της Ελλάδας, ανέφερε ότι «περιμένω να γίνει σήμερα μία επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δεν περιμένω ότι θα ληφθεί κάποια μεγάλη απόφαση. Εύχομαι στην Ελλάδα να καταφέρει να ανακάμψει και οι προσπάθειες να αποδώσουν. Ξέρω ότι είχαν ένα καλό τουριστικά καλοκαίρι. Τους εύχομαι να συνεχίσουν στο δρόμο προς την ανάκαμψη».