Έρχεται το "ΔΝΤ της Ευρώπης"; - Τι αποκαλύπτει έγγραφο σύμφωνα με το Reuters

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός “Ευρωπαϊκού ΔΝΤ” αποκαλύπτει έγγραφο από την προεδρία της Σλοβακίας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αυτό, οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ετοιμάζουν ένα ταμείο το οποίο θα βοηθά τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της, με σκοπό την προστασία του ευρώ από χρηματοπιστωτικά σοκ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup στη Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το έγγραφο που θα έχουν στα χέρια τους οι 19 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, αναφέρει ότι σύμφωνα με το σχέδιο οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα δεσμεύονται κάθε χρόνο με συγκεκριμένα πλεονάσματα. Παράλληλα θα ελέγχονται για την πορεία των δημοσιονομικών τους, καθώς και για το κατά πόσο υλοποιούν τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει συμφωνήσει το κάθε κράτος-μέλος.

Ο τρόπος που θα λειτουργεί το ταμείο, θα επιτρέπει τη μεταφορά κεφαλαίων από τις οικονομικά δυνατές χώρες προς τις αδύναμες. Την ίδια ώρα οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα εντάσσονται αυτόματα σε αυτό, προκειμένου να μην επαναληφθούν χρονοβόρες διαδικασίες και τυχόν καθυστερήσεις όπως στο παρελθόν.

Το μέλος που θα λαμβάνει χρήματα από το ταμείο αυτό, θα καταβάλλει δόσεις για την αποπληρωμή του ποσού ανάλογα με το δημοσιονομικό κενό κάθε χώρας αλλά και το ποσοστό της ανεργίας της.

«Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα μείωνε την πίεση προς στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.

Η ιδέα ενός τέτοιου ταμείου αιωρούνταν από την κρίση κρατικού χρέους του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ άλλων ωφελειών, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματά του θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, τονίζει το σημείωμα.

 

Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ