"Παγωμένο" το καλοκαίρι στη Χίο - Το προσφυγικό έδιωξε τους τουρίστες

Λίγο πριν το τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, τα στοιχεία για την κίνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δείχνουν ότι η προσφυγική κρίση επηρέασε σημαντικά για τις επιλογές των επισκεπτών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη Χίο από το αεροδρόμιο του νησιού, η μείωση στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού, τον Αύγουστο, ήταν της τάξεως του 76,32%. Στο νησί έφτασαν 431 επιβάτες, έναντι των 1.820 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Μειωμένη ήταν και η κίνηση στις πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό προς τη Χίο. Τον Αύγουστο έγιναν μόλις 20 πτήσεις, συγκριτικά με τις 52 του περσινού αντίστοιχου μήνα. Δηλαδή η μείωση ήταν της τάξης του 61,54%.

Παράλληλα, μειωμένη είναι και η κίνηση των επιβατών στις πτήσεις του εσωτερικού, με 9.785 αφιχθέντες φέτος έναντι 10.660 πέρσι (-8,21%) και 12.006 αναχωρήσαντες έναντι 13.206 τον Αύγουστο του 2015 (- 9,09%).

Μειωμένος είναι και ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, καθώς στη Χίο τον Αύγουστο έφτασαν 11.446 άτομα από τον Τσεσμέ, την ώρα που τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή 16.520 άτομα. Δηλαδή, η μείωση είναι της τάξεως του 30,71%.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, την καταγραφή που έγινε το πρωί της Παρασκευής, στη Χίο βρίσκονται 3.343 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που η επίσημη «χωρητικότητα» είναι 1.100 άτομα.

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά σχέδια για τον διαμορφωμένο χώρο στο Μερσινίδι να λειτουργήσει ως Κέντρο Φύλαξης παραβατικών μεταναστών προκαλεί αντιδράσεις, έπειτα από σχετική αναφορά του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μηχαηλίδη.

«Αν αυτός ο χώρος λειτουργήσει προσθετικά με τους υπάρχοντες στη ΒΙΑΛ και τους καταυλισμούς στη Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ, αυτό θα είναι αρνητικό για το νησί μας», σχολίασε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ο οποίος τόνισε ότι με βάση τον πληθυσμό της η Χίος δεν μπορεί να δεχθεί πάνω από 500 πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Χίου με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ζητά την άμεση εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί ή τη μεταφορά τους εκτός νησιού.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις «σκηνές απείρου κάλλους που ζήσαμε στις 21 Οκτωβρίου όταν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, που φιλοξενούνταν στις πρόχειρες δομές της πόλης μας βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι κάτω από την καταρρακτώδη βροχή».

«Αναμένουμε τις ενέργειές σας προκειμένου να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα αυτό και να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε δομές κατάλληλες που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές προκειμένου να αποφευχθούν οι περσινές δραματικές εικόνες καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραίτητων εγγράφων ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν ή στις χώρες που πρέπει», καταλήγει η επιστολή.