Αποκρατικοποιήσεις, ενεργειακά και ΕΛΣΤΑΤ στη συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί

Ως μια ευκαιρία «να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης», χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι της Κομισιόν την επικείμενη συνάντηση του Επίτροπου, Πιερ Μοσκοβισί, με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Η συνάντηση, στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είναι προγραμματισμένη για τις 13.30 ώρα Ελλάδος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι σημερινές επαφές εντάσσονται στο πλαίσιο των καθιερωμένων επαφών της Επιτροπής με το οικονομικό επιτελείο και σε συνέχεια της επίσκεψης του Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι μερικά από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, τα οποία θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, «αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά».

Τα 15 προαπαιτούμενα

1. Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών μέσω:
– της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων
– κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας
– αναθεώρηση προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.

3. Επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου.

4. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

5. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.

6. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

7. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

8. Επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9. Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10. Ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

11. Προώθηση από ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.

12. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

13. Η γενική συνέλευση της ΔEΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Η γενική συνέλευση της ΔEΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθ’ ενός.

15. Υποβολή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζουν ότι ανέμεναν περισσότερη πρόοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρόμοιες ενστάσεις εκφράζουν και για τα ενεργειακά ζητήματα. «Σκοπός είναι να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη δεύτερη αξιολόγηση» προσθέτουν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Σχετικά με το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, παραδέχονται ότι «έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων» και ότι «δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση», καθώς «ανοίγει» μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν «σύμμαχο» στην Αθήνα.