Αυξημένες πιθανότητες Grexit "βλέπει" η Citigroup

Αυξημένη πιθανότητα για Grexit εξακολουθεί να βλέπει η Citigroup η οποία υπογραμμίζει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα ενώ παράλληλα τονίζει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά-θρίλερ για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.

Η Citigroup, στη νέα μηνιαία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, συνεχίζει να εκτιμά ότι θα υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ενώ δεν βλέπει λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα προβλέπει ότι θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια για Grexit, τα οποία και η Morgan Stanley δεν αποκλείει.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στην τελευταία της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, στους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περιλαμβάνονται ο αντίκτυπος που θα έχει η ευάλωτη ανάκαμψη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη, καθώς και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι αναλυτές αναμένουν “καυτό” φθινόπωρο ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών και με ανοιχτή την ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με προφανείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών.

Επίσης, αναμένει εκτίναξη του πληθωρισμού, από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε 10,3% το 2017 και στο +46,2% το 2018. Η Citi εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το 2017 καθώς παρατηρεί ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25%, το 2017 στο 7,84% και το 2018 στο 8,14%.