Δεύτερο κύμα περικοπών τον Σεπτέμβριο σε 806.000 επικουρικές συντάξεις

«Ψαλίδι» που φτάνει έως και 40% στο καθαρό ποσό έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους με το δεύτερο κύμα περικοπών των επικουρικών συντάξεων τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους το δεύτερο πακέτο επανυπολογισμού που θα εμφανιστεί με την πληρωμή στις 2/9 ανακαθορίζει 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία.

Ο συντελεστής Επαναϋπολογίσου για τη μεγάλη πλειοψηφία κυμαίνεται από 0,5- 0,6 και αυτό σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών συντάξεων πέφτει κατά 40% – 50%. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά διασώζονται από το «ψαλίδι» και μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».

Ακόμη, όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική. Μάλιστα, ειδικοί σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως γύρω στους 150.000 συνταξιούχους μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών και χάνουν ακόμη και μέχρι το 40% από το καθαρό ποσό της σύνταξής τους.

Το δεύτερο πακέτο αλλαγών του Σεπτεμβρίου θα έχει πολλές «προσωπικές διαφορές»  εκτός από τις μεγάλες μειώσεις. Το ύψος της κύριας σύνταξης θα είναι αυτό που θα καθορίσει το ποιοι θα μπουν στο φάσμα των περικοπών. Ανακαθορισμένες θα δουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι έξι πρώην επικουρικών ταμείων:

-ΕΤΕΑΜ – μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ)

-ΤΕΑΥΕΚ- εμποροϋπάλληλοι

-ΤΕΑΠΟΖΟ- εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας ζυθοποιίας και οινοπνευματοποιίας

-ΤΕΑΥΝΤΠ – υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων

-ΚΑΠ/ΔΕΗ – συνταξιούχοι ΔΕΗ

-ΤΑΠΤΠ – προσωπικών της πρώην Τράπεζας Πίστεως

Νέα μείωση 6% σε κύριες συντάξεις

Αντιμέτωποι με μια νέα δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν χιλιάδες συνταξιούχοι, που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται και μάλιστα αναδρομικά καθώς η απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2016. «Θύματα» της νέας μείωσης οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από μία κύρια σύνταξη, καθώς ενεργοποιείται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η σχετική διάταξη νόμου της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Βάσει αυτής, ο υπολογισμός της εισφοράς 6% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα γίνεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Πριν από την ψήφιση του “νόμου Κατρούγκαλου” η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ 6% υπολογιζόταν επί του ποσού μίας κύριας σύνταξης.