Σε δυσθεώρατα ύψη φθάνουν πλέον τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας ενός νέου συστήματος δόσεων και εξυπηρετήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην πράξη αυτό καθίσταται πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθότι δεν θα είναι στην επικείμενη διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς το Σεπτέμβριο αφού, όπως γράφει η εφημερίδα “Καθημερινή”, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ξεκαθαρίσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μετά και τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, στόχος είναι η αυστηροποίηση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το β΄ τρίμηνο του έτους ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν ήδη «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 –σχεδόν το 50%– βρέθηκε εκτός.
Αυτό που δημιουργεί αισιοδοξία στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, καθώς οι σχεδόν 3.500 οφειλέτες που έχασαν τη μεγάλη ρύθμιση (σ.σ. των 100 δόσεων), υπήχθησαν στην ρύθμιση των 12 δόσεων. Άλλωστε για τον λόγο αυτό, μεταξύ των θεμάτων που θα διαπραγματευτεί το οικονομικό επιτελείο, είναι και η προώθηση διατάξεων που θα δίνει τη δυνατότητα επανένταξης σε κάποιους που έχασαν τη ρύθμιση λόγω λάθους, για λόγους ανωτέρας βίας ή λόγω αδυναμίας των πληροφορικών συστημάτων να εναρμονιστούν με το ΚΕΑΟ.