SOS από τον ΙΟΒΕ: Ιστορικό χαμηλό στον δείκτη αποταμίευσης των Ελλήνων

Η Ελλάδα παραμένει σύμφωνα με το ΙΟΒΕ σταθερά πρώτη ως προς την απαισιοδοξία των νοικοκυριών στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να έπεται σε μεγάλη απόσταση.

O δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες, βρέθηκε σε ιστορικό “ναδίρ” τον Ιούλιο, ενώ υποχώρησε στις -83,4 μονάδες από τις -78,6 μονάδες του περασμένου Ιουνίου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της 10ετίας του 1990 που ξεκίνησαν οι μηνιαίες μετρήσεις. Οι συγκεκριμένες, διεξάγονται στην Ελλάδα από το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Κομισιόν που συντονίζει σε κοινοτικό επίπεδο τον δείκτη και συγκεντρώνει τα στοιχεία από όλα τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, ο δείκτης που διαμορφώνεται με βάση τις απαντήσεις στο ερώτημα για την πορεία των αποταμιεύσεων και το αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που ερωτήθηκαν τον Ιούλιο, απάντησαν ότι βλέπουν στασιμότητα/μείωση.

Ο δείκτης, διαμορφώνει μαζί με άλλους παράγοντες τον συνολικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που επίσης υποχώρησε τον Ιούλιο στις -69,2 μονάδες, παρά την γενική οριακή άνοδο του Οικονομικού κλίματος τον ίδιο μήνα που κατεγράφη στις χθεσινές ανακοινώσεις του ΙΟΒΕ.

Οι μηνιαίες μετρήσεις του ΙΟΒΕ αποτελούν τον βασικότερο πρόδρομο δείκτη μέτρησης της ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να προσδοκά ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο με στόχο συνολικά το 2016 η ύφεση να περιοριστεί στο 0,3%.

Πάντως, από τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ γίνονται πλέον φανερά τα σημάδια οικονομικής “εξάντλησης” των νοικοκυριών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα φόρων, αλλά και οι πιέσεις στην αγορά και στην οικονομία.

Η Ελλάδα παρά την οριακή άνοδο του συνολικού δείκτη, παραμένει σύμφωνα με το ΙΟΒΕ σταθερά πρώτη ως προς την απαισιοδοξία των νοικοκυριών στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να έπεται σε μεγάλη απόσταση (-25,4 από -27,4 μον.), ενώ ακολουθούν η Κροατία (- 23,1 από -20,8 μον.), η Ρουμανία (-19,8 από -19,6 μον.) και η Ουγγαρία (-14,5 από -18,2 μον.).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτή πέρα από την πορεία των αποταμιεύσεων, προήλθε και από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο, στις +58,7 (από +57,9) μονάδες.

Η επιδείνωση στην αποταμίευση μεταφέρθηκε και στην πρόθεσή τους για μείζονες αγορές. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένησε τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στις -52,9 (από -47,1) μονάδες. Το 56% (από 51%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ ένα 3-4% εκ νέου ανέμενε το αντίθετο.

Επιπλέον, στην τριμηνιαία έρευνα που δημοσιεύθηκε μαζί με τα στοιχεία του Ιουλίου οι πιέσεις εντείνονται. Εξετάζει την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχει (σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ) ιδιαίτερο ενδιαφέρον “ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση”:

Παράλληλα, πτώση καταγράφεται στη μέτρηση Ιουλίου σε σχέση με εκείνη του Απριλίου ως προς την πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -93,1 (από -91,3) μονάδες.

Στο ίδιο επίπεδο κινείται η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -96,6 (από -97) μονάδες. Αυτή η επίδοση παραμένει δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαμορφώνονται στις -84,5 εκ νέου και στις -88,7 (από -89,3) μονάδες, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Το 96% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει και πάλι ότι δεν θα προβεί σε αγορά / κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, σε χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώθηκε στη μέτρηση του Ιουλίου η πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -88,1 (από -84,1) μονάδες.