Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέες αλλαγές αναφορικά με τη φορολογία ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή προς ψήφιση.
Με την υπογραφή του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, το σχέδιο ορίζει ότι η ΓΓΔΕ θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση συζητά ήδη με τους θεσμούς τις αλλαγές στα ακίνητα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2017.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, ώστε αυτές να υπολογίζονται σε πραγματικό χρόνο και να προσεγγίζουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.
Έμφαση θα δοθεί και στον υπολογισμό του Φόρου Ακινήτων, με το “βλέμμα” στη μεγαλύτερη επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με τις περσινές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να καταργηθεί για να πάρει τη θέση του ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο για όσους δεν έχουν μεγάλη περιουσία, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίζει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ. Ο όρος αυτός θα ισχύει τυπικά μέχρι και το 2018, οπότε θα λήγει το τρίτο Μνημόνιο.
Επίσης αλλαγές αναμένονται και στα αφορολόγητα όρια αναφορικά με τις γονικές παροχές. Για γονικές παροχές και δωρεές ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και φόρος 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ (δηλαδή φόρος 1.500 ευρώ για αξία μεταβίβασης 300.000).
Όμως ακόμη και όταν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες το αφορολόγητο όριο έμεινε σταθερό, ενώ δεν μειώθηκαν επίσης τα υπόλοιπα κλιμάκια φόρου, με ανώτατο συντελεστή που φτάνει στο 10% και ενδεχομένως να αυξηθεί για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί το αν θα αυξηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (3% σήμερα), καθώς και ο τρόπος που θα υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας ο οποίος ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.