"Χέρι βοηθείας" από τον Σκλαβενίτη στον "πτωχευμένο" Μαρινόπουλο

Αχτίδα αισιοδοξίας για την επίλυση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Όμιλος Μαρινόπουλος, άνοιξε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, παρέχοντας στην εταιρεία προσωρινή προστασία από τους πιστωτές ως τις 21 Σεπτεμβρίου – οπότε και πρόκειται να εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Η εν λόγω απόφαση παρέχει τόσο στη διοίκηση της εταιρείας όσο και στους επικεφαλής της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ τον απαραίτητο χρόνο να εξετάσουν τα περιθώρια που υπάρχουν για την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί οικονομικός έλεγχος στη Μαρινόπουλος ΑΕ για να διαπιστωθεί αν πράγματι το ύψος των οφειλών αγγίζουν τα 1,4 δισ. ευρώ, όπως αναγράφεται στην αίτηση προστασίας που υποβλήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ή είναι περισσότερα και πόσο είναι το ύψους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η οικογένεια Σκλαβενίτη είναι διατεθειμένη να εξαγοράσει την εταιρεία εφόσον οι οφειλές της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι λελογισμένες και διαχειρίσιμες και επιπλέον δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 1,6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η απόφαση για την εξαγορά είναι  συνάρτηση της τραπεζικής χρηματοδότησης που θα δεχθεί η Σκλαβενίτης ΑΕΕ, δηλαδή αν οι όροι της δανειοδότησής της θα είναι συμφέροντες.

Εφόσον λοιπόν ικανοποιηθούν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την απόκτηση από την οικογένεια Σκλαβενίτη του μεγαλύτερου δικτύου καταστημάτων της ελληνικής αγοράς και φυσικά θα σωθούν οι περίπου 10.800 θέσεις εργασίας της Μαρινόπουλος ΑΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε το νομικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται ο όμιλος Σκλαβενίτη στους μετόχους της Μαρινόπουλος – κατατέθηκε ως ενισχυτικό στοιχείο στο δικαστήριο -, η οριστική απόφαση «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον Ομιλο Μαρινόπουλος ΑΕ και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του Ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Μάλιστα η πίεση που δέχτηκε η οικογένεια Σκλαβενιτή τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μεγάλη. Από τη μία οι τράπεζες οι οποίες ασκούσαν ισχυρές πιέσεις στην οικογένεια Σκλαβενίτη να προχωρήσει στην εξαγορά της Μαρινόπουλος ως τη μοναδική αξιόπιστη λύση που υπήρχε και από την άλλη η ισχυρή πίεση αρκετών προμηθευτών, οι οποίοι γνώριζαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχαναν επί της ουσίας τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με το “Βήμα” οι αρχικοί δισταγμοί της οικογένειας Σκλαβενίτη άρχισαν να κάμπτονται όταν από τη μελέτη των στοιχείων διαπίστωσαν ότι υπό ορισμένους όρους η εξαγορά θα ήταν συμφέρουσα και για τους ίδιους. Στην περίπτωση που το καλό σενάριο τελικώς πάρει σάρκα και οστά, η Σκλαβενίτης ΑΕΕ θα αποκτήσει ένα δίκτυο που θα πλησιάζει συνολικά τα 700 σημεία πώλησης – περίπου τα 387 είναι ιδιότητα της Μαρινόπουλος, από τα οποία τα 200 να βρίσκονται εκτός Αττικής με τον κλάδο του λιανεμπορίου να αλλάζει άρδην.