Σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιστρέψουν στις τράπεζες όλα τα χρήματα που κρύβονται κάτω από τα στρώματα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχεδιάζει με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ένα δελεαστικό μέτρο.
Όσοι λοιπόν έχουν χρήματα έξω από τις τράπεζες και τα καταθέσουν σύντομα, τα ποσά αυτά δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls. Η ανακοίνωση του μέτρου αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με πιθανή ημερομηνία εφαρμογής την 25η Ιουλίου ή την 1η Αυγούστου.
Μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «θα απελευθερώσουμε το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού. Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα για την άρση των capital controls, καθώς το κουβεντιάζουμε με το Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι θα μπορεί κάποιος να βάζει και να βγάζει χρήματα από τις τράπεζες όποτε θέλει χωρίς να υπόκειται σε κεφαλαιακό περιορισμό. Αυτό θα αφορά το νέο χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες».
Το μέτρο αυτό αναμένεται να φέρει ξανά τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι παραμένουν εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο μάλιστα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εκτός από αυτό, πιθανόν να ανακοινωθούν επιπλέον ρυθμίσεις περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που θα αφορούν κυρίως στις επιχειρήσεις, στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και τις μεταβιβάσεις χρημάτων στο εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο χρήμα που θα μπει στις τράπεζες θα ενισχύσει τη ρευστότητα ενώ θα δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα χορήγησης πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής της ΤτΕ, αναφέρει ότι στο νέο σχέδιο περιλαμβάνεται η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εισαγωγή πρώτων υλών. Επίσης ανέφερε ότι “η πρόωρη αποπληρωμή δανείων δεν θα εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου”
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου.
Όσο για την ελάφρυνση του χρέους, ο ίδιος εμμένει στην άποψη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και της χώρας και των δανειστών, ενώ θεωρεί ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Τέλος, σχολιάζοντας το Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, ούτε θα προκαλέσει προβλήματα στη δεύτερη αξιολόγηση. Κατά τη γνώμη του, η απάντηση στο Brexit θα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη, βαθύτερη ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.