Ζ. Γκάμπριελ: Δεν τίθεται θέμα Grexit

Την ανάγκη να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα υπογραμμίζει ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

Παράλληλα τονίζει την ανάγκη να ανανεώσει και να επικαιροποιήσει η Ε.Ε. την υπόσχεση ευημερίας στους πολίτες της, με πρώτο μέλημα την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους που μαστίζει χώρες όπως η Ελλάδα.

Ξεκαθαρίζει δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit, τονίζοντας ότι στη χώρα θα πρέπει να δοθούν προοπτικές.

«Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ. Το Grexit δεν τίθεται σε συζήτηση. Για αυτό ζητούμενο τώρα είναι να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ένα σημαντικό σκέλος της επίσκεψής μου είναι το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Γερμανία κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε τη μεγάλη στροφή στην ενέργεια. Πάνω από 30% του ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Η χώρα έχει μεγάλο δυναμικό, πρόκειται για τεράστια αγορά ανάπτυξης στην Ελλάδα, που είναι ταυτόχρονα και οικολογική. Θέλω η Γερμανία και η Ελλάδα να συνεργαστούν στενά και είχα μία σειρά από επιχειρήσεις στην αποστολή μου, οι οποίες θέλουν ακριβώς το ίδιο. Θέλουν να επενδύσουν και ακριβώς τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιήσουμε», σημειώνει.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πρόεδρος του SPD ενδιαφέρεται σαφώς και για την πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στον προθάλαμο της οποίας βρίσκεται συχνά τελευταία ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Προτιμά ωστόσο να παραμείνει υπουργός Οικονομίας και τονίζει το ενδιαφέρον για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας με προνομιακό πεδίο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες η Γερμανία πρωτοστατεί.

Την ίδια ώρα ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζητεί τη μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων Επιτρόπων, αλλά και την επανεξέταση της διάθεσης των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ε.Ε., καθώς συμπληρώθηκε μία και πλέον εβδομάδα από την απόφαση των Βρετανών, ν’ αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

«Μία Ευρώπη, στην οποία οι 27 Επίτροποι θέλουν απλά ν’ αποδείξουν τους εαυτούς τους, δεν έχει λογική συνέπεια. Έτσι, ο αριθμός τους θα πρέπει να μειωθεί» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».

Ο Γκάμπριελ δήλωσε επίσης ότι το Brexit δεν έθεσε σε κίνδυνο την ΕΕ, ενώ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής της Βρετανίας, μετά από μερικές δεκαετίες, με δεδομένο ότι οι νεαροί ψηφοφόροι ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.