Καταφύγιο και στα ακίνητα λόγω αβεβαιότητας - τι λένε μεγάλα μεσιτικά γραφεία

Καταφύγιο σε ακίνητα, με το σκεπτικό ότι τα θεωρούν πιο ασφαλή απ’ ότι οι καταθέσεις, αναζητούν τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί πελάτες μεσιτικών γραφείων.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, μιλώντας για ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο: Ενώ φυσιολογικά σε περιόδους αβεβαιότητας οι αγοραπωλησίες ακινήτων παγώνουν, εντούτοις από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μεγάλα μεσιτικά γραφεία καταγράφουν μια ελαφρά κινητικότητα.

Χωρίς το φαινόμενο να είναι μαζικό, ωστόσο αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές, που είχαν αναβάλλει την απόφασή τους για το 2015, σπεύδουν τώρα, όπως λένε οι συνομιλητές μας, να κλειδώσουν τη συμφωνία.

Μπροστά στην αβεβαιότητα για το τι θα «ξημερώσει» ο νέος χρόνος, και δεδομένου ότι τα τιμήματα είναι τόσο χαμηλά που δεν θα ξαναβρούν παρόμοιες ευκαιρίες, προτιμούν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο τώρα, παρά να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα.

Φυσικά, μπορεί οι όποιες αυτές κινήσεις να σταματήσουν απότομα, επηρεαζόμενες τόσο από την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος, όσο και από την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής περί αναβολής για δύο χρόνια του φόρου υπεραξίας. Μπορεί ωστόσο και όχι, επειδή ως ένα βαθμό πρόκειται για παλαιά ακίνητα, μικρής σχετικά αξίας, τα οποία επομένως δεν επιβαρύνονται από φόρο υπεραξίας.

Χωρίς η τάση να έχει πάρει διαστάσεις, ωστόσο δεν περνά και απαρατήρητη. Χαρακτηριστικό είναι όπως η λέει η Στ. Βαμβακά από τη REMAX New Deal των Αθηνών, ότι «εδώ και είκοσι ημέρες οι πωλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, από μεταχειρισμένα και χαμηλής αξίας σπίτια. Οσοι οδηγούνται σε αυτή την επιλογή σκέφτονται ότι είναι τόσο χαμηλές πλέον οι τιμές, ώστε η πιθανότητα να απαξιωθεί η επένδυσή τους είναι ελάχιστη συγκριτικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί στις καταθέσεις τους».

Πρόκειται για ακίνητα, από παλαιά δυάρια αξίας 30-40.000 ευρώ στην Πανόρμου, μέχρι οικόπεδα 250.000 ευρώ εντός Αττικής. Στην κατηγορία αυτή, για παράδειγμα, ανήκει διαμέρισμα 87 τ.μ. 3ου ορόφου που πουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα προς 40.000 ευρώ στου Γκύζη, ρετιρέ 110 τ.μ. που αγοράστηκε έναντι 50.000 ευρώ στους Αμπελόκηπους, όπως και ρετιρέ στο Γαλάτσι αξίας 110.000 ευρώ.

«Πρόκειται για ενός είδους φυγής κεφαλαίων από καταθέσεις σε ακίνητα. Δεν είναι μαζική, αλλά δεν είναι και δισδιάκριτη. Επίσης δεν αφορά μόνο μικρής αλλά και μεγάλης αξίας ακίνητα όπως 300.000 ευρώ», επισημαίνει από την πλευρά του ο Μ.Επιθυμιάδης από τη Nova Real Estate που δραστηριοποιείται στα Βόρεια Προάστια.

Τι συμβαίνει τους τρεις τελευταίους μήνες

Το τελευταίο πάντως τρίμηνο, κάτι η κατάργηση του πόθεν έσχες, κάτι τα πρώτα στεγαστικά δάνεια που άρχισαν να δίνουν οι τράπεζες (χωρίς να το πολυδιαφημίζουν) σε συνδυασμό φυσικά με τις πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων (πτώση άνω του 40% από την έναρξη της κρίσης), είχαν σαν αποτέλεσμα η αγορά να αρχίζει δειλά -δειλά να κινείται.

Από την απόλυτη δηλαδη χειμερία νάρκη του πρώτου εξαμήνου, παρατηρήθηκε μια ελαφρά κινητικότητα, που ωστόσο υπό το βαρύ πολιτικό κλίμα μπορεί εύκολα να επιστρέψει στο απόλυτο πάγωμα.

Προ ημερών μεγάλο μεσιτικό γραφείο των Βορείων Προαστίων έκανε λόγο για αύξηση 20%-30% των πωλήσεών του σε σχέση με πέρυσι, ενώ για παρόμοια τάση μιλούν μεσιτικά σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, έστω και με μικρότερα ποσοστά.

Παραδοσιακά πάντως στην αγορά ακινήτων είθισται το καλύτερο τρίμηνο να είναι και το τελευταίο του έτους. Μπορεί να πρόκειται για καθαρά θέμα ψυχολογίας, έχει ωστόσο παρατηρηθεί ότι όποιος ψάχνει για σπίτι, καταλήγει να κλείσει την αγορά προς το τέλος του έτους.

Ίσως να σχετίζεται με τη γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον, το γεγονός ότι όπως λέει μεσίτης των Β.Προαστίων, το 30% των σπιτιών που πούλησε φέτος αφορούσε αγορές από γονείς για τα παιδιά τους.

 

 

Πηγή: http://www.tanea.gr/