O βασιλιάς των burgers βάζει στο μενού του και την Ελλάδα

ΚΙΝΗΣΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ WALL STREET

του Μάκη Αποστόλου

Την είσοδό της στην Ελλάδα προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες η δημοφιλής αμερικανική αλυσίδα fast food, Burger King, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως, μετά την McDonald’s και τη Wendy’s.

Ειδικότερα, η Burger King Worldwide ανακοίνωσε ότι, μέσω της Burger King SEE S.A., στοχεύει στην επιθετική ανάπτυξή της στη γενικότερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της παρουσίας της σε Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία.

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Wall Street, ο εβραϊκής καταγωγής 33χρονος Ντάνιελ Σβαρτς, ο οποίος αναλαμβάνοντας τα ηνία της κατάφερε μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο να τη μετατρέψει από μία… παραπαίουσα εταιρεία στην τρίτη μεγαλύτερη του κλάδου παγκοσμίως μετά και την εξαγορά της μεγαλύτερης καναδικής αλυσίδας πώλησης καφέ και ντόνατς, Tim Hortons, αντί 12,64 δισ. καναδικών δολαρίων (11,25 δισ. δολάρια). Μάλιστα ένας από τους βασικούς χρηματοδότες -με 3 δισ. δολάρια- του συγκεκριμένου deal, ήταν ο γκουρού των αγορών Γουόρεν Μπάφετ.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, ο Χοσέ Σιλ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Burger King Worldwide, δήλωσε ενθουσιασμένος που θα φέρει το σήμα της Burger King σε μία αγορά όπως είναι αυτή της Ελλάδας».

Ο στόχος

σβαρτσ

Πάντως, η κίνηση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους… «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» δεδομένου ότι η πορεία των δύο άλλων «μεγάλων» του κλάδου στη χώρα μας (McDonald’s, Wendy’s) κρίνεται μάλλον απογοητευτική. Δεν είναι τυχαίο ότι τα McDonalds έμειναν μόλις με 19 καταστήματα -με τη μητρική να πουλάει το 2011 το μάνατζμεντ στη μαλτέζικη Premier Capital- όταν κάποια στιγμή η κορυφαία αλυσίδα παγκοσμίως αριθμούσε 48 σημεία πώλησης, ενώ τα Wendy’s τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα μας το 1989, αποτέλεσαν οριστικά παρελθόν το 2002. Στη λίστα με τις γνωστές αμερικανικές αλυσίδες οι οποίες δεν κατάφεραν να «πιάσουν» στην Ελλάδα περιλαμβάνονται ακόμη η Applebee’s, η Hooters και η Taco Bell.

Αυτό που θα επιδιώξει η αμερικανική εταιρεία στην Ελλάδα είναι να εκμεταλλευθεί μία νέα τάση για street food που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

μπ

Δεν είναι τυχαίο ότι στο κέντρο κυρίως αλλά και σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα «μπεργκεράδικα», γνωστά και ως joints στις ΗΠΑ, όπως τα Hot Hot Burger Bar (Ψυρρή, Νέα Φιλαδέλφεια), Burger Joint (Γλυφάδα, Ψυχικό), Cadillac Burgers (Πλάκα), Black & Burger (Γκάζι), Food Str. (Μοναστηράκι), Juicy Grill (Χολαργός) κ.ά.

Επίσης, από τις αρχές του 2014 και η Goody’ s έχει λανσάρει έναν νέο τύπο καταστήματος υπό το σήμα Goody’s Burger House, το οποίο μετράει ήδη 31 σημεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και επαρχία και συνεχίζουν δυναμικά.

ΜΕ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ
Εμαθε… καθαρίζοντας τις τουαλέτες

Ο Ντάνιελ Σβαρτς ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Burger King τον Ιούνιο του 2013. Από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε ήταν η δημιουργία μιας νεανικής διοικητικής ομάδας τριαντάρηδων ενώ μη διαθέτοντας εμπειρία στον κλάδο εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης, πέρασε το πρώτο δίμηνο της καριέρας του στην Burger King, καθαρίζοντας… τουαλέτες, φτιάχνοντας burgers και μιλώντας με πελάτες των εστιατορίων.

Οι… φήμες τον θέλουν να μαθαίνει να φτιάχνει Whoppers σε λιγότερα από 35 δευτερόλεπτα και να καθαρίζει περίπου 15 τουαλέτες μέσα σε ένα διήμερο.

Περικοπές
Οι πρώτες του επισημάνσεις αφορούσαν το… μενού, καθώς διαπίστωσε ότι ήταν αρκετά πολύπλοκο, το οποίο καθυστερούσε τις παραγγελίες. Προχωρώντας στα λειτουργικά κόστη, περιέκοψε δραστικά τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πολυτελειών που απολάμβαναν τα υψηλόβαθμα στελέχη, όπως για παράδειγμα των υπερ-λουξ γραφείων (γνωστών ως Mahogany Row) αλλά και του ετήσιου πάρτι ύψους 1 εκατ. δολαρίων σε έπαυλη που βρισκόταν σε μια ιταλική λίμνη (μάλλον του Κόμο). Τα στελέχη μεταφέρθηκαν σε γραφεία «σπαρτιατικού τύπου» open-plan, ενώ υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιούν το skype αντί των σαφώς ακριβότερων κινητών. Επίσης, αναθέτοντας το μάνατζμεντ εκατοντάδων χιλιάδων εστιατορίων σε ιδιοκτήτες μέσω franchising, μείωσε το προσωπικό των Burger King από τα 38.884 άτομα σε μόλις 2.425.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΧΕΙ 6,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ
Πωλήσεις 23 δισ. δολαρίων σε 100 χώρες

H Burger King, η οποία ιδρύθηκε το 1954, έχει παρουσία σε περίπου 100 χώρες, απασχολεί περίπου 35.000 εργαζόμενους και διαθέτει περίπου 14.000 καταστήματα που εξυπηρετούν περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά.

Στόχος της αμερικανικής εταιρείας είναι να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στα πρώτα 5-7 χρόνια λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τον Χοσέ Σιλ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Burger King Worldwide, τα σχέδια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη «είναι πολύ φιλόδοξα. Στην Burger King SEE πιστεύουμε ότι έχουμε βρει τον τέλειο συνεργάτη για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να προσθέσουμε σημαντική αξία στο σύστημα της Burger King».

Oσον αφορά τη χώρα μας, λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα της η Burger King, δεν έχουν ανακοινωθεί, εκτιμάται πάντως ότι η αλυσίδα θα επεκταθεί με τη μέθοδο του franchising, η οποία αποτελεί και βασική στρατηγική του, Ντάνιελ Σβαρτς. Ετσι ενώ για παράδειγμα οι ανταγωνίστριες McDonald’s και Wendy’s ήλεγχαν πέρυσι η πρώτη περίπου το 19% των 35.429 εστιατορίων παγκοσμίως και το 18% των 6.557 καταστημάτων της η δεύτερη, η Burger King από το 2010, όταν και εξαγοράστηκε από το βραζιλιάνικο private equity 3G Capital αντί 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πούλησε το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων της και από τα 1.340 που ήλεγχε (περίπου το 11% των 12.174 εστιατορίων της ανά τον κόσμο) κράτησε μόλις 52 για λόγους εκπαίδευσης των στελεχών της αλλά και δοκιμών των προϊόντων της.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Σβαρτς διαπραγματεύθηκε συμφωνίες με εστιάτορες σε Βραζιλία, Κίνα και Ρωσία, αυξάνοντας πέρυσι το δίκτυο της Burger King. Σήμερα υπό την καθοδήγηση του νεαρού μάνατζερ, μετά και τη συμφωνία με την Tim Hortons, οι πωλήσεις των 18.000 και πλέον εστιατορίων της αμερικανικής αλυσίδας fast food φτάνουν τα 23 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64112021