Αδιαφορία των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους - Ένα βήμα πριν τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες

Την αδιαφορία τους απέναντι στις οχλήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων για τη διευθέτηση των οφειλών τους δείχνουν οι δανειολήπτες αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να βγει σε πλειστηριασμό ακόμη και η πρώτη τους κατοικία. Το ποσοστό ανταπόκρισης στη δεύτερη επιστολή των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν ξεπέρασε το 15% ή 20%, ανάλογα με την τράπεζα και εφόσον στο δείγμα συνυπολογιστούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζονται πιο πρόθυμες στο να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Αντίθετα, το ποσοστό πέφτει κάτω από το 15% ή το 10% για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεργαστούν με την τράπεζα, πολλοί από τους οποίους έχουν αλλάξει διεύθυνση χωρίς να έχουν ενημερώσει την τράπεζα. Μέχρι τώρα έχουν αποσταλεί πάνω από 1 εκατ. επιστολές, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσει η αποστολή της τρίτης και καθοριστικής επιστολής, καθώς μετά από αυτή – σε περίπτωση μη συμμόρφωσης – ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στα οποία περιλαμβάνεται και ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

Οι τράπεζες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τύχη της διαδικασίας ενόψει και του καλοκαιριού, που ματαιώνει κάθε διάθεση ή πρωτοβουλία διευθέτησης. Μεγαλύτερη ακόμη ανησυχία προκαλεί η αντίδραση των νοικοκυριών μπροστά στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν τα πρώτα εκκαθαριστικά προκειμένου να ιεραρχήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα τραπεζικά στελέχη όπως αναφέρει η “Καθημερινή” αποδίδουν την «απροθυμία» που εκδηλώνεται και στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για το εύρος της προστασίας που έχουν οι δανειολήπτες, μετά και τις δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών περί προστασίας του 75% της πρώτης κατοικίας. Η προστασία, όπως εξηγούν, ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και σε καμιά περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικία είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.

Οι τράπεζες, πάντως, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν για μεγάλα ακίνητα και με κριτήρια την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκρίνοντας εκείνους που έχει διαπιστωθεί ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα συνολικά πιστωτικά ανοίγματα, δηλαδή τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου του 2016 στο 45,2% από 44,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Οι καθυστερήσεις φτάνουν το 54,7% στα καταναλωτικά δάνεια, στο 41% στα στεγαστικά και στο 43,8% στα επιχειρηματικά.