Τη διαβεβαίωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της παρείχε ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλαους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του ESM δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και επανέλαβε ότι είναι σε πολύ στενή συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Παράλληλα υπογράμμισε πως ο ESM προσδοκά να είναι επί μακρόν συνεργάτης της Ελλάδας ενώ αναφερόμενος στα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν απέκλεισε μια γενναία επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων.
Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και εάν αυτά θα πρέπει να μειωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5% ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για το 3,5% έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης και Υπουργών Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Τσακαλώτου.
Στο πλαίσιο αυτό είπε «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία» και εκτίμησε ότι δεν θα είναι μόνο για ένα χρόνο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι και θέμα προβλέψεων και πορείας της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι δανειστές έχουν αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης και πιστεύουν ότι τα όποια προβλήματα θα λύνονται πιο έγκαιρα και σημείωσε ότι το βάρος πλέον του προγράμματος θα πρέπει να στραφεί σε μια πιο αναπτυξιακή ατζέντα.
“Για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το καλό της κοινωνίας πρέπει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη που βασίζεται στον σεβασμό των εργαζομένων και του περιβάλλοντος”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.
Νωρίτερα ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συζήτησαν το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver). Πρόκειται για άλλη μία συμβολική κίνηση της Ευρωζώνης που σηματοδοτεί ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των δανειστών της.