Τρ. Αλεξιάδης: Όσο πιο γρήγορα οι δηλώσεις, τόσο πιο πολλές οι δόσεις στον ΕΝΦΙΑ

Καμία παράταση δεν θα δοθεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, πέραν της 30ης Ιουνίου, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι «η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηνιαία και πρόσθεσε ότι «όσο πιο νωρίς γίνουν οι δηλώσεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις».

Ερωτηθείς για τα υπερβολικά υψηλά φορολογικά βάρη που «σηκώνουν» οι Έλληνες φορολογούμενοι τόνισε ότι «δεν είμαστε ευτυχείς με αυτά τα μέτρα, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα, η οποία δεν έχει εναλλακτική» και ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει στην Βουλή νομοσχέδια, που θα λύνουν προβλήματα των πολιτών.

Για το πότε θα γίνει η καταβολή των επιδομάτων πετρελαίου στους δικαιούχους ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι είναι θέμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καπνού επεσήμανε ότι την περασμένη Δευτέρα, κατατέθηκαν στοιχεία που δείχνουν τα έσοδα που εισπράχθηκαν από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού ενώ προανήγγειλε νέες διατάξεις, που θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο για την καλύτερη αντιμετωπίση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της φοροδιαφυγής ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό για να μην αυξάνονται οι φόροι σε καπνικά προϊόντα και εστίαση και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, μέσα σε έναν σχεδιασμό που μας επιτρέπει τώρα να πάρουμε τη δόση. Για τη φοροδιαφυγή υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία έχουν καταγραφεί κι αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των εσόδων»

Η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο και τα τέλη κυκλοφορίας

Άμεσα θα έρθει το νομοσχέδιο με το οποίο θα χτίζεται το αφορολόγητο με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ενώ ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου θα είναι άμεση και δεν θα γίνει στο τέλος του χρόνου.

Αναφορικά με τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξιάδης διέψευσε τα σενάρια που κάνουν λόγο για αύξηση στην τιμή της βενζίνης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για αύξηση της βενζίνης» και ξεκαθάρισε ότι «το 2015 έγινε μια σωστή παρέμβαση με σωστή κατανομή των τελών κυκλοφορίας, το 2016 φέραμε τη διάταξη με την οποία μπορούν οι πολίτες να πάρουν αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί. Για το 2017 εξετάζονται διάφορες προτάσεις, με λύση η οποία θα είναι αποτελεσματική, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα».

Τα ειδοποιητήρια και οι κατασχέσεις

«Πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν τον έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Διαφορετικά, η εφορία θα κάνει κατασχέσεις, ακόμα κι αν χρωστά ο συνδικαιούχος» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης. Αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας αημείωσε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει προστασία για χρέη στο Δημόσιο. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να πάνε οι πολίτες να προστατέψουν την κατοικία τους ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους» και κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν τις εφορίες ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ο κ. Αλεξιάδης επανάλαβε ότι «ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε συμφωνίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα προς όφελος της κοινωνίας» και πρόσθεσε για το θέμα των πλειστηριασμών ότι «αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής, υπάρχουν διαδικασίες για την προστασία του πολίτη. Δεν πάμε να πάρουμε το σπίτι κανενός».