Εντός της εβδομάδας η εκταμίευση της δόσης

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup και του Ecofin, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την Ελλάδα και τα επόμενα βήματα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ο ESM θα μπορούσε στη συνεδρίασή του την Πέμπτη να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, κάτι που επεσήμανε χθες το βράδυ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για την ελάφρυνση του χρέους, εξήγησε ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείριση, τα οποία ο ESM θα προσδιορίσει το επόμενο διάστημα, ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, επιβεβαίωσε ότι θα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και πως αυτό θα προσδιοριστεί επίσης, μέχρι το τέλος του έτους. Απέρριψε τις πληροφορίες ότι το φθινόπωρο το Eurogroup θα δει ξανά το θέμα του χρονοδιαγράμματος τους χρέους και δήλωσε πως θα ασχοληθούν με το θέμα μόνο «στο τέλος του έτους όταν το ΔΝΤ ετοιμάσει στα τέλη του χρόνου μια εισήγηση προς το διοικητικό του συμβούλιο».

Σε σχέση με το βρετανικό δημοψήφισμα και την πρόσφατη τοποθέτηση Σόμπλε «το μέσα είναι μέσα και το έξω είναι έξω», σχολίασε: «Το μέσα είναι μέσα και το έξω είναι έξω. Αυτό το πιστεύω σε γενικές γραμμές. Δεν είναι όμως αυτή μια σωστή προσέγγιση. Εμείς έχουμε εμπειρία από δημοψηφίσματα και σας λέω ότι το να απειλείς τους ψηφοφόρους δεν λειτουργεί. Δεν μου αρκεί η Βρετανία να μείνει απλά ένα μέλος. Θα ήθελα να τους δω να γίνονται πάλι λειτουργικό μέλος που βρίσκεται στην πρωτοπορία. Έτσι ήταν κάποτε».