Ο Τσακαλώτος προτρέπει τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της

Μήνυμα στη Γερμανία έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, ζητώντας από τη χώρα να αξιοποιήσει το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει σήμερα καθώς και να πραγματοποιήσει περισσότερες δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της οικονομίας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Εάν η Ευρώπη δεν επενδύσει τώρα, σε 20 χρόνια, που ελπίζουμε ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα επειδή θα έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα μετανιώνουν που δεν το έκαναν σε μία περίοδο χαμηλών επιτοκίων», φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Brussels Economic Forum.

Συνεχίζοντας ο ίδιος υπογράμμισε ότι απλώς δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν περισσότερα έργα στη Γερμανία, από τη στιγμή που η ποσοτική χαλάρωση έχει οδηγήσει τα επιτόκια του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στα πρόθυρα του 0%.

Επίσης τόνισε την ανάγκη για την αλλαγή των κανόνων στην ευρωζώνη προκειμένου οι δημόσιες επενδύσεις να εξαιρούνται όταν υπολογίζεται αν μία χώρα έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως χρειάζεται μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, καθώς το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν ευνοούσε την ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, σπάει το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η «αλληλουχία» των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν δεν ήταν σωστή και πως «η Ελλάδα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα», σε βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε βάρος της Γερμανίας δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επανειλημμένα προτρέψει τη χώρα να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που έχει ώστε να επενδύσει στις υποδομές.

Από την πλευρά της, η γερμανική Κυβέρνηση σταθερά απορρίπτει την κριτική.