Αυγά και πλαστικές σφαίρες σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Με τη χρήση πλαστικών σφαιρών, η αστυνομία της Τουρκίας επιχείρησε να διαλύσει μια μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη η οποία οργανώθηκε για την υποστήριξη του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο οποίος υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του CHP, δήλωσε ότι την Τετάρτη, ενώ παρευρισκόταν στην κηδεία των αστυνομικών που σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα σε βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, άγνωστοι του πέταξαν έναν άδειο κάλυκα. Το επεισόδιο αυτό ερμηνεύτηκε από το κόμμα του ως απειλή για τη ζωή του.

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη οι οποίοι είχαν αρχικό προορισμό την έδρα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ωστόσο άνδρες της αστυνομίας τους εμπόδισαν να προχωρήσουν με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να εκτοξεύσουν αυγά. Τότε ήταν που οι αστυνομικοί μονάδων αντιμετώπισης ταραχών “απάντησαν” με με πλαστικές σφαίρες.

Ο Κιλιτσντάρογλου αποτελεί συχνό “στόχο” του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι δεν στηρίζει επαρκώς τον αγώνα της Κυβέρνησης εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στην κηδεία των Τούρκων αστυνομικών ορισμένοι μάλιστα φώναζαν συνθήματα εναντίον του Κιλιτσντάρογλου.

Η επίθεση εναντίον του ηγέτη του CHP “θα παραμείνει μια σκοτεινή κηλίδα στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κόμματος Σελίν Σαγιέκ Μπέκε, προσθέτοντας ότι το AKP “μας έχει πνίξει στο αίμα στα 14 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία”.