EuroWorking Group: Το σήμα για το σφράγισμα της αξιολόγησης περιμένουν Κυβέρνηση & Θεσμοί

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η κυβέρνηση και όχι αδίκως. Όλοι περίμεναν την Τετάρτη το “πράσινο φως” από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας για την εκταμίευση των 7,5 δις προς την Ελλάδα, αλλά η τελευταία ανέβαλε την απόφασή της. Σήμερα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να μπει ένα τέλος στο θρίλερ, ελπίζοντας πως με τη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης στο Ελσίνκι θα κλείσει η αξιολόγηση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα ικανοποίησε όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε εν συνεχεία να ενημερωθούν σχετικά τα κοινοβούλια των πέντε κρατών μελών που θα κληθούν να εγκρίνουν την εκταμίευση των χρημάτων αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα κλείσει και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, καθώς στο σημερινό Euro Working Group αναμένεται να υπογραφεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το Eurogroup, θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης πριν από το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, αυτό θα γίνει στο προσεχές Eurogroup, στις 16 Ιουνίου. Έτσι, η πρώτη υποδόση από τα 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει στο ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος το αργότερο έως τις 20-23 Ιουνίου, προκειμένου να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και κυρίως το ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγει στις 20 Ιουλίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ ώς τον Σεπτέμβριο. Θα έχει προηγηθεί απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αναβλήθηκε λόγω της εκκρεμότητας με τα προαπαιτούμενα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “ως τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αλλάξει το επενδυτικό κλίμα”.

Σημειώνεται πως χθες, Τετάρτη, μετά τη ψυχρολουσία από τη γερμανική Βουλή, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί”. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “δεν διακρίνονται προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος” και πως “η Επιτροπή θα ξανασχοληθεί με το θέμα μόλις εφαρμοστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα”.

Παρόλα αυτά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε ήδη στην Bundestag (Κοινοβούλιο) να αποδεσμευτεί η δόση μόλις υλοποιηθούν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι “αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν υφίστανται τώρα”.