Κομισιόν: Θετική επί της αρχής η έκθεση συμμόρφωσης για την αξιολόγηση

Θετική είναι επί της αρχής η έκθεση συμμόρφωσης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που υπέβαλε η Κομισιόν στην Ομάδα Εργασίας (EWG) του ΕuroWorking Group, η οποία συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Η έκθεση βασίζεται σε εισήγηση των θεσμών.

Αυτό ανέφεραν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, ώστε να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια η διαδικασία να περάσει στην τελική φάση πριν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή να υποβληθεί η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης σε πέντε Κοινοβούλια της Ευρωζώνης προς επικύρωση, τις προσεχείς ημέρες.

Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα Κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. την εκταμίευση της δόσης.

Το συνολικό ποσό της δόσης είναι 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και θα πάνε για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων, που απορρέουν από την παρούσα αξιολόγηση.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν πάντως ότι ακόμη κι εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία, το θέμα θα κλείσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Ελσίνκι, καθώς όσα απομένουν θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να διευθετηθούν έως σήμερα το μεσημέρι όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να μπορέσει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο EuroWorking Group, να διεκδικήσει τα 7,5 δισ. ευρώ.