Ρεκόρ συμμετοχών στα φετινά "Ποσειδώνια 2016"
Εγκαινιάζεται σήμερα στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2016», στην οποία φέτος καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχών, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.
Στην τελετή εγκαινίων θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στις 18:00 στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo.
Με τη ζήτηση για εκθεσιακό χώρο σε πρωτοφανή επίπεδα, οι διοργανωτές της μεγαλύτερης ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο εκτιμούν ότι θα ξεπεραστούν τα προηγούμενα ρεκόρ που καταγράφηκαν στα “Ποσειδώνια 2014”, στα οποία είχαν παρευρεθεί περισσότεροι από 1.840 εκθέτες και πάνω από 19.000 επισκέπτες.
H αυξημένη ζήτηση προέρχεται κυρίως από τα μεγάλα ναυπηγικά κράτη, καθώς και άλλους τακτικούς συμμετέχοντες των “Ποσειδωνίων” από όλον τον κόσμο που έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο μεγάλο γεγονός του Ιουνίου. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και πολλοί εκθέτες που θα παρευρεθούν για πρώτη φορά, εκπροσωπώντας νέους τομείς για τα “Ποσειδώνια”.
Την πρώτη θέση όσον αφορά τη ζήτηση για εκθεσιακό χώρο κατέχει η Κίνα, η οποία θα έχει και πάλι τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διοργάνωση-ορόσημο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με ναυπηγεία, κατασκευαστές εξοπλισμού, ναυτιλιακές υπηρεσίες και εκπροσώπους ναυτιλιακών κέντρων. Η μεγάλη συμμετοχή της Κίνας στα “Ποσειδώνια” σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση της εξαγοράς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς από την COSCO έρχονται να υπογραμμίσουν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και την επιχειρηματική συνεργασία σε θέματα ναυτιλίας που διατηρούν τα δύο κράτη.
Η παρουσία της Άπω Ανατολής αποτελούσε ανέκαθεν μεγάλο γεγονός για τα “Ποσειδώνια” και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση, με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να ετοιμάζουν για άλλη μία φορά εντυπωσιακά περίπτερα, όπου θα παρουσιάζονται τόσο τα ναυπηγεία όσο και οι κατασκευαστές εξοπλισμού, καθώς ο ανταγωνισμός τους με την Κίνα εντείνεται λόγω της μειωμένης ζήτησης για νέες παραγγελίες.
Ένα νέο σημαντικό χαρακτηριστικό στα φετινά “Ποσειδώνια” θα είναι η δυναμική συμμετοχή παλιών και νέων ναυτιλιακών κέντρων, γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και σε αυτόν τον τομέα. Το “παρών” θα δώσουν για άλλη μία φορά τα παραδοσιακά ναυτιλιακά κέντρα της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Κύπρου και της Μάλτας, στα περίπτερα των οποίων θα εκτίθεται η πλούσια γκάμα υπηρεσιών για τον χώρο της ναυτιλίας. Παράλληλα, τα “Ποσειδώνια” θα υποδεχθούν και ένα νέο εθνικό περίπτερο, το Λουξεμβούργο, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του παρουσιάζοντας το Cluster Maritime Luxembourgeois. Άλλα ναυτιλιακά κέντρα που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση είναι το Dubai Maritime City από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Vancouver International Maritime Centre και το Shanghai Maritime and Finance Excellence Center.
Ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει δυναμικά φέτος, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τη Saxo Bank και την Deltec Bank να αποτελούν μερικά μόνο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στα “Ποσειδώνια” έπειτα από μακρά απουσία.
Εξίσου καλά εκπροσωπείται και ο ταξιδιωτικός κλάδος, με περισσότερους από 12 ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, Turkish Airlines, China Southern Airlines και Aegean Airlines, μαζί με μια πολυάριθμη ομάδα αερομεταφορέων από τον Περσικό Κόλπο, να προβάλλουν τις υπηρεσίες τους σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Πράγματι, η όλο και μεγαλύτερη σημασία που δίνουν οι αερομεταφορείς στα έσοδα από τα ναυτικά εισιτήρια αντανακλάται στην απόφαση της Lufthansa να γίνει ο Επίσημος Αερομεταφορέας για τα “Ποσειδώνια 2016”.
Κι ενώ ο εκθεσιακός χώρος του Metropolitan Expo κατακλύζεται από εκθέτες, οι διοργανωτές των “Ποσειδωνίων” οριστικοποιούν το πιο πλήρες πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων στην ιστορία της έκθεσης, με περισσότερες από 30 επιβεβαιωμένες παρουσιάσεις, που καλύπτουν τις περισσότερες πτυχές του εύρους θεματολογίας του ναυτιλιακού κλάδου.
Αιχμή του δόρατος του συνεδριακού προγράμματος αποτελεί το TradeWinds Shipowners Forum, η θεματολογία του οποίου περιλαμβάνει καίρια ζητήματα, όπως είναι οι τιμές του πετρελαίου και η Μέση Ανατολή, η επίδραση των εξελίξεων στην Κίνα στις αγορές και η υπερπροσφορά πλοίων.