Οι καταθέσεις εξωτερικού στο «στόχαστρο» της εφορίας

Tα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε εκατό χώρες ρίχνει το σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών που ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-2018.

Στο μάτι της εφορίας αναμένεται να μπουν από 1η Ιανουαρίου 2017 όλες οι καταθέσεις και οι λογαριασμοί που έχουν οι Έλληνες στις τράπεζες 100 χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό Ελλήνων, από τα Νησιά Φερόες έως την Ανγκουίλα και από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία. Όχι απλώς κωδικούς λογαριασμών, όπως στις διάφορες λίστες μέχρι τώρα, αλλά λογαριασμό, με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης.

Η πρώτη αποστολή στοιχείων που ήδη συλλέγονται  θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.  Τα στοιχεία θα φθάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη. Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών. Το συντονίζει ο ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο πρότυπό του για την ΑΑΠ έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η σχετική κοινοτική οδηγία αποτελεί ήδη νόμο του ελληνικού κράτους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να στήνει τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών.