ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Βρείτε οριστική λύση για το ελληνικό χρέος

Τη θέση του για το ελληνικό χρέος επανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμμένοντας για τη διευθέτηση ή τη μείωσή του καλώντας τους Ευρωπαίους να καταλήξουν σε μια οριστική λύση για το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, είπε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει το θέμα του χρέους στην ατζέντα όλων, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να πει ότι συμμετέχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

«Αυτό θα το δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς όταν και το Ταμείο θα καταρτίσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Υπάρχουν όρια στον πόνο που οι οικονομίες μπορούν ή πρέπει να αντέξουν και έτσι σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε διευθέτηση χρέους ή μείωση του χρέους, κάτι που απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής».

Έτσι ο Μάρεϊ ζήτησε από τους Ευρωπαίους δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για τα μέτρα για την ελάφρυνση θα ληφθούν από την Ελλάδα και τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες του Πολ Τόμσεν με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το πρόγραμμα αλλά και τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος της Ελλάδας, αρνήθηκε να απαντήσει και περιορίστηκε να πει πως «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σταθερά στην ημερήσια διάταξη».