Κλείνουν «ουρές» της αξιολόγησης για το στοίχημα της ρευστότητας

Με το θέμα των κόκκινων δανείων να παραμένει ανοιχτό ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τους “αστερίσκους” της  διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι όλα έτοιμα πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία περιμένει αφενός την επαναφορά του waiver, που θα μειώσει δραστικά το κόστος δανεισμού των τραπεζών από το ευρωσύστημα, αλλά και τον οδικό χάρτη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι “δεν καταλήξαμε” για τα κόκκινα δάνεια, ενώ δεν απάντησε για το αν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση σήμερα ή αν θα μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο τα ανοικτά πεδία. Επίσης άλλο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι τα ανοιχτά μέτωπα θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος τον Σεπτέμβριο, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται.

«Έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα, υπάρχουν λεπτομέρειες» ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι αναμένονται νέες επαφές σήμερα.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι έχει κλείσει το θέμα με τα ενεργειακά και όλο το πακέτο των συντάξεων, ενώ έκανε αναφορά στον ΟΓΑ σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά και στις αναπηρικές συντάξεις όπου “δέχθηκαν τις προτάσεις μας”, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΣ, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία να μην επιστραφούν τα αναδρομικά του πρώτου εξαμήνου, καθώς, όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, “θα βρεθεί λογιστικός τρόπος για να μην επιστραφεί”. Από τις ίδιες πηγές διευκρινίστηκε ακόμη ότι θα ορίζεται με τροπολογία και θα ισχύει από την 1η Ιουνίου του 2016 και πρόσθεσαν ότι “τα 86 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές, υπάρχουν κάβες. Έτσι, το ΕΚΑΣ θα παρέχεται κανονικά μέχρι το τέλος του 2019, όμως οι δικαιούχοι σταδιακά θα μειώνονται, με στόχο να σταματήσει η καταβολή του το 2020.

Στην Ολομέλεια οι τελευταίες “πινελιές” της αξιολόγησης

Σήμερα και αύριο θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογιών από σήμερα για τα πεδία που έχουν συμφωνηθεί, ενώ εξήγησε ότι η Βουλή από τις 10:00 το πρωί θα συζητήσει την τροπολογία για τις offshore εταιρείες.

Η ίδια πηγή προσδιόρισε το χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα σήμερα το απόγευμα αλλά και την Πέμπτη, ειδικά για θέματα που έχουν ακόμη “ουρές” και θα χρειαστεί νέος γύρος επαφών σήμερα σε τεχνικό επίπεδο ή σε επίπεδο υπουργών.

Επίσης, χθες ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί έως σήμερα το πρωί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.