Ανοίγει ο δρόμος για δόση έως 11 δισ. ευρώ & ρευστότητα στις τράπεζες - Τι θα γίνει με το χρέος

Η ψήφιση των δύο σκληρών πακέτων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση χθες στη Βουλή, δρομολογεί το ξεκλείδωμα της δόσης, που μπορεί να αγγίξει και τα 11 δισ. ευρώ στη βάση τη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και την άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Waiver αποκαλείται η εξαίρεση με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ως εγγυήσεις ομόλογα κρατών-μελών για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, αρκεί να βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ε.Ε.

Η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να διαμορφώσει ένα σχέδιο απόφασης για το αυριανό Eurogroup, με τo οποίo θα δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκταμίευση δόσης μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο διήμερο του Ιουνίου στη Βιέννη, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ληφθεί η απόφαση για επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να γίνονται και πάλι δεκτά από την ΕΚΤ, ως ενέχυρα, για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Στην περίπτωση που ληφθεί η παραπάνω απόφαση, δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, με σημαντική μείωση του κόστους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα καλά νέα αποτελούν η δόση και τα waiver στη βάση των ψηφισμένων σκληρών μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ και ενός ενεργού πλέον αυτόματου κόφτη δαπανών που θα ενεργοποιείται από το 2017, στον βαθμό όπου υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις έναντι των στόχων.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του χρέους το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό καθώς οι κόντρες του ΔΝΤ και της Γερμανίας φαίνεται να μην έχουν καταλαγιάσει. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ κάνουν λόγο για πιθανό ενδεχόμενο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου. Πάντως, παραμένει άγνωστο ακόμη τι θα περιλαμβάνει αυτή η πολιτική συμφωνία, εάν και εφόσον επιτευχθεί.

Πάντως οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι πιθανόν να μετατεθούν για το 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπου σε αυτά να περιλαμβάνεται μια πιθανή απόφαση επαναγοράς του χρέους που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον ESM, πρόταση την οποία είχε υποβάλει προ ολίγων ημερών ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΔΝΤ: To φθινόπωρο οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα

To ΔΝΤ τοποθετεί χρονικά στο φθινόπωρο τις όποιες αποφάσεις του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η γενική διευθύντρια του ταμείου θα είναι και τυπικά σε θέση να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την 7η Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτελείο του Πολ Τόμσεν θα έχει οριστικοποιήσει την έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα βασίζεται στις προτάσεις των Ευρωπαίων για τα επιτόκια και τις περιόδους χάριτος που θα κατατεθούν στο Eurorogroup της 24ης Μαίου.

Μέχρι σήμερα, τα δύο προγράμματα διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα εγκρίθηκαν  με όρους έκτακτης πρόσβασης δανεισμού (exceptional access), δηλαδή το ΔΝΤ ενέκρινε για την Ελλάδα  την υπέρβαση του ορίου δανεισμού (32 φορές),  όπως συνέβη στις περιπτώσεις Πορτογαλίας (25) και Ιρλανδίας (17).

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Real News από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, μια τέτοια εξαίρεση δεν πρόκειται πλέον να την αποδεχθεί εκ νέου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, γιατί στα πλαίσια των αλλαγών που έγιναν στο Ταμείο καταργήθηκε η  συστημική εξαίρεση από τους κανόνες δανεισμού.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται πλέον η έγκριση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες όπως η Ελλάδα  που, λόγω της δυσμενούς κατάστασης της οικονομίας τους, αποτελούσαν κίνδυνο για την σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.