Τροπολογία Κατρούγκαλου ζητά την επιστροφή του ΕΚΑΣ 6 μηνών από 70.000 συνταξιούχους

Τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο πολυνομοσχέδιο από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, υποχρεώνει 70.000 συνταξιούχους να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν από το Δεκέμβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος του ασφαλιστικού, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν πληρούν τα κριτήρια και οφείλουν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργού Εργασίας, η επιστροφή θα γίνει μέσω παρακράτησης από τη σύνταξη σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ το νέο στοιχείο που εισάγει είναι πως εάν το ποσό της κάθε δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις έως το τέλος του 2018.

Επίσης στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μείωση του ποσοστού συμμετοχής των δικαιούχων του ΕΚΑΣ για εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη από το 25% σε 10%.

Υπερασπιζόμενος την συγκεκριμένη τροπολογία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε χαρακτηριστικά: «η διαφορά είναι ότι εμείς σε μια δέσμευση μνημονιακή που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εισάγουμε μορφές προστασίας πληρέστερες. Για να μειώσουμε τις συνέπειες προβλέπουμε τη μείωση της συμμετοχής κι αυτών που τους καταργείται το ΕΚΑΣ σε μειωμένη ασφαλιστική εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».