ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ & Συγκοινωνίες στο Υπερταμείο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησής τους

Για… 99 χρόνια μεταβιβάζεται στο νέο Υπερταμείο ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους και τους αιγιαλούς.

Στα πρώτα περιουσιακά στοιχεία που θα βρεθούν άμεσα στα χέρια της νέας Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, περιλαμβάνονται το ΟΑΚΑ, ο Ηλεκτρικός και το Μετρό, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΤΑ.

Πρόκειται συνολικά για 10 εταιρείες οι οποίες ναι μεν θα μεταβιβαστούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών αλλά για την ώρα δεν πρόκειται να πουληθούν, ωστόσο αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει στο μέλλον, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Πότε θα γίνει η μεταβίβαση:

Το χρονικό περιθώριο που ορίζεται για να περάσουν οι εταιρείες στην ΕΔΗΣ, είναι η ημερομηνία που θα καταχωρηθεί το καταστατικό του Υπερταμείου στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Όσο για τους εργασιακούς όρους των υπαλλήλων που εργάζονται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αυτοί δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την μεταβίβαση των μετοχών τους στην ΕΔΗΣ.

Ποιος είναι ο σκοπός της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών:

Εκτός από την κατοχή των συμμετοχών του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, σκοπός της ΕΔΗΣ είναι να αυξάνει την αξία τους, να τις διαχειρίζεται επαγγελματικά και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση.

Όσο για τις δημόσιες επιχειρήσεις που απομένουν για να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το ΔΣ της ΕΔΗΣ εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου (δηλαδή του Υπουργού Οικονομικών).

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προωθείται υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ.

Η αναλυτική λίστα με τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται άμεσα στην ΕΔΗΣ:

1. ΔΕΗ
2. ΕΛΤΑ
3. ΕΥΔΑΠ
4. ΕΥΑΘ
5. ΕΛΒΟ
6. ΟΑΣΑ
7. ΟΣΥ
8. ΣΤΑΣΥ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π), Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας, και ΤΡΑΜ)
9. ΟΑΚΑ
10. Κτιριακές Υποδομές -ΚΤΥΠ, (ο κατασκευαστικός φορέας για όλες τις δημόσιες υποδομές, προήλθε από την ενσωμάτωση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσοκομείων [ΔΕΠΑΝΟΜ] και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυνομοσχέδιο, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία πρόκειται να μεταβιβαστούν και όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των κρατικών εταιρειών του παραρτήματος Δ’. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Βουλής, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Αντιπολίτευσης.

Νέα Δημοκρατία: Κρύβουν επιπλέον 19 ιδιωτικοποιήσεις των φορέων του Δημοσίου

Από την πλευρά του, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάνει λόγο για απίστευτη κυβερνητική μεθόδευση, με τους βουλευτές της ΝΔ να εξηγούν ότι από το νομοσχέδιο λείπουν τα παραρτήματα που αναγράφουν τους 19 φορείς του Δημοσίου που μπαίνουν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΕΔΗΣ).

Όπως αναφέρουν, αρχικά η Κυβέρνηση έφερε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι το παράρτημα β’ που είχε κατατεθεί είναι τελικά το παράρτημα δ΄. Από εδώ προκύπτει ότι λείπει εκ νέου το παράρτημα δ’ στο οποίο περιλαμβάνονται οι 19 συμβάσεις παραχώρησης των φορέων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που απουσιάζουν παραρτήματα που περιλαμβάνουν τις μετοχές, τα ακίνητα και τις συμβάσεις παραχώρησης που μεταβιβάζονται στο Ταμείο».

Ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζει ότι έχουν κατατεθεί τα πάντα, προσθέτοντας κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πως «από την συζήτηση θα προκύψει ότι δεν υπάρχει κανένα κενό». Σε άλλο σημείο είπε ότι «Δεν μιλάμε για Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά αξιοποίησης σε βάθος τριακονταετίας».