"Βραχυκύκλωμα" με τον "κόφτη" - Προκαθορισμένα μέτρα ζητούν οι δανειστές

Εμπόδια προκύπτουν στις συνομιλίες της Κυβέρνησης  με τους δανειστές, με επίκεντρο τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης (“κόφτη”) ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο μηχανισμός αυτός θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικων στη Βουλή ως ξεχωριστή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και όχι στο “πακέτο” με τις υπόλοιπες διατάξεις του κάτι που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη.

«Οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου», λένε χαρακτηριστικά πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, με αιτία καθυστέρησης την “τεχνική επεξεργασία” του.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφασίζει τότε ο Υπουργός Οικονομικών για τις περικοπές στις οποίες θα προχωρήσει. Έτσι,  με Προεδρικό Διάταγμα θα ενεργοποιείται ο “κόφτης” ενώ αν δεν πάρει την απόφαση ο Υπουργός, το “μπαλάκι” για το είδος των περικοπών θα πηγαίνει στους δανειστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο οι δανειστές όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν να διευκρινιστούν από τώρα  τα πεδία των δαπανών, από τα οποία θα γίνονται κατά προτεραιότητα οι περικοπές.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «Στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ευθύνη προσδιορισμού των μέτρων, αν και όποτε χρειαστεί, για τη διόρθωση των δημοσιονομικών στόχων σε περίπτωση αποκλίσεων, όπως προκύπτει από τη δομή του δημοσιονομικού “κόφτη”».

Επίσης υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότιτο πακέτο έχει κλείσει ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες με τον μηχανισμό περικοπών.

Όλα αυτά, μερικά 24ωρα πριν από το EuroWorkingGroup όπου θα παρουσιαστούν όλα τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια στο Eurogroup της Τρίτης στις 24 Μαΐου.